1 млн. лв. са иззети при акции срещу купуване на гласове в страната

Сред задържаните има и лица, които са били арестувани отново за търговия с вот

12.11.2021 | 16:40 Редактор: Теодора Патронова

Бургас осъмна с акции на няколко места и четирима задържани. В ромската махала в "Горно Езерово" спецчастите претърсиха заложна къща и хранителен магазин, който дава стоки на вересия. Схемата е проста, обясниха от полицията: опрощаване на дълг срещу глас на изборите за определена партия. А срещу това получавали между 40 и 100 лв. Твърдения, които от магазина отрекоха.

Отново магазин, даващ продукти на вересия, попадна под прицела на МВР в плевенското село Буковлък. От няколко места са иззети списъци с имена на хора, а за търговия с вот са задържани и по-късно освободени шестима души.

"Сутринта рано започнаха да обискират къщите на нашите съселяни и да влизат в къщите им, да търсят пари, списъци и подобни неща. Това, което не е правилно – сутрин рано да безпокоят децата в семействата ми. Не може да злоупотребяват така. Тези списъци дето са намерили, са списъците на хората, дето получават на вересия. Това са по магазини", обясни кметът на с. Буковлък Божинов. 

В сливенския ромски квартал бяха проверени общо пет адреса. На един от тях е задържан и 46-годишен мъж. Близките му казват, че той не е участвал в купуване на гласове.

Сред задържаните при акциите на МВР по време на кампанията има и лица, които са били арестувани и при предишните избори отново за търговия с вот.

"Те се занимават с такава дейност – разнасят в съответните сакове, чанти и куфари огромни суми, давани от политически партии и по такъв начин осъществят поръчка политическа. Нещо, на което се натъкнах вчера в Кърджали - заплаха със следното съдържание: Ако не гласуваш за ДПС ще ти сменят пак името. Две партии основно купуват гласове у нас – това са ГЕРБ и ДПС.

При акциите срещу купуване на гласове са иззети общо 1 млн. лв. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК