ЦИК задържа 228 машини на "Сиела Норма", ГЕРБ с поредна атака преди вота

Устройствата не са сертифицирани и се намират в складовете на комисията

08.11.2021 | 18:58 Редактор: Жаклина Иванова

ЦИК реши да задържи 228 машини, собственост на "Сиела Норма", до края на изборите. Устройствата не са сертифицирани и се намират в складовете на комисията.

За въпросните машини предупредиха от ГЕРБ през уикенда. Според партията било възможно те да бъдат използвани за манипулация на вота. Днес от ГЕРБ отправиха поредни критики.

"Това, което ЦИК иска, е да има пълни гаранции, които да докажат, че тези машини няма да бъдат използвани в тези избори. Контролът на машините е възложен на ЦИК и достъпът до склада следва да бъде контролиран, за да има спокойствие у хората", посочи говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

От  "Сиела Норма" не разбират аргументите, с които ЦИК иска да задържи машините им. През уикенда от ГЕРБ попитаха защо въпросните устройства се намират в склада на ЦИК, след като не са оторизирани.

"Какво значи там сам? Ама встрани ли са? В един и същи склад ли са? Ние просто искаме на хората да им бъде обяснено, на нас да ни бъде обяснено", изтъкна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Реакцията на президента по темата не закъсня.

"Станаха големи специалисти по софтуер хората, които се занимават с асфалт и хардуер. Които наливаха дълги години парите точно там, защото най-лесно се краде. Виждате кой създава най-много истерия покрай машините – този, който има най-голям интерес да саботира изборите", уточни държавният глава.

Освен обвиненията за машините, от ГЕРБ видяха и пробойна в системата. Според тях може да се гласува повече от веднъж.

От ЦИК опровергаха тази възможност.

"Може да се промени решението докато гласува - машината дава тази възможност. Да се върне назад, да промени вота си, но след като машината е произвела разписка за гласуване, то е приключило", подчерта Томов.

Все още няма категорично набелязани мерки за това как ще гласуват карантинираните.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Алеков
преди 2 години
Много са престъпленията на бившите управляващи,затова приложиха сценария с машините,за да забравят българите за изнесените милиарди в сакове,чували,багажници и други транспортни средства. Р.Радев,ще нокаутира опонента си още на 14-ти.Продължаваме промяната- ПП,ще отидат на полагащото им се първо място,а герберите ще духат чорбата.Язовци,българите със своите бюлетини,ще кажат кой ще спечели призовите места за 47-мия парламент. Сигнализирай за неуместен коментар