Властите и доставчикът разпространяват противоположна информация за допълнителните машини

Неясностите се задълбочават

07.11.2021 | 18:37 Редактор: Теодора Патронова

Неяснотите около допълнителните 228 несертифицирани машини за гласуване се задълбочават. Вчера една от партиите сигнализира, че те се съхраняват заедно с легалните машини за вота на 14ноември и може да се използват за манипулации. От МВР, Прокуратурата и доставчика на машините ''Сиела Норма'' днес разпространиха разминаваща се информация в писма до медиите.

В ранния следобед от Прокуратурата съобщиха, че започват проверка за неправомерни действия от страна на служители на МВР във връзка с охраната на машините. Според обвинението поводът е сигнал от доставчика "Сиела Норма"

Последва отговор от МВР. В писмо до медиите те обясниха, че разпространеното съобщение от прокуратурата е тенденциозно. 

От "Сиела Норма" заявиха, че не са подавали сигнал за неправомерни действия на Жандармерията.

Bulgaria ON AIR разполага със сигнала на фирмата до Прокуратурата, от който ставя ясно, че е срещу председателя на ЦИК. Причината е решението на комисията допълнителните машини да бъдат запечатани и съхранени отделно в склада, което възпрепятства реекспорта им към други държави.

Доставчикът "Сиела Норма" подава сигнал срещу ЦИК, защото не може да изпълни други свои договори. Въпреки че преди това ЦИК е била запозната с предназначението на допълнителните устройства. А заради задържането от "Сиела норма" твърдят, че ще търпят неустойки.

Ето я и официалната позиция на ЦИК, в която  става ясно, че веднага след като е разбрала за тези доставени 228 машини е уведомила Държавна агенция "Национална сигурност". Комисията заявява, че не е възлагала купуването и доставката на тези допълнителни машини. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК