Най-търсени по време на пандемията са операторите на машини

Ковид-19 обостри липсата на кадри в някои сфери

06.11.2021 | 10:11 Редактор: Теодора Патронова
Най-търсени по време на пандемията са операторите на машини

Екстремните обстоятелства, наложени от продължаващата вече втора година пандемия от Ковид-19, обостриха допълнително тенденцията от липса на кадри в някои определени сфери от трудовия пазар. Най-търсените работници по време на пандемията са оператори на машини, сочат данните на Агенцията по заетостта.

Данните за заявените в бюрата по труда свободни работни места за периода 13 март 2020 г. - 31 октомври 2021 г. показват, че от заявените 414 058 места през периода, 12 на сто са за професии от група "Персонал, зает в сферата на персоналните услуги" от Националния класификатор на професиите и длъжностите. Следват тези от група "Продавачи" - с 8 процента и група "Работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта" - със 7,8 на сто.

При специалистите най-търсени през периода са били преподавателите - с 4% от всички заявени свободни работни места, следвани от групата на стопанските и административните специалисти - с 1,25 на сто и специалисти по Информационни и комуникационни технологии - с 0,7 на сто.

По предварителни данни от административната статистика на АЗ към 4 ноември 2021 г. с активна регистрация са отчетени 157 470 регистрирани безработни или това е 4,80 на сто от икономически активното население, съобщава БТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК