Пирински: Хората не искат поредно правителство, което да върши рутинна работа

"Загуби се разбирането, че изборите трябва да доведат до дълбока промяна", каза бившият председател на НС

06.11.2021 | 20:40 Редактор: Жаклина Иванова

"Стига се до трети избори, защото хората не искат просто поредно правителство, което да свърши една или друга рутинна работа, а да отговори на онези очаквания, които доведоха до това състояние - до една много дълбока промяна на функциониране на властта и на икономиката", посочи бившият председател на Народното събрание Георги Пирински в студиото на "Опорни хора".

Служебният кабинет разкри, че във всяка структура има по едно звено, в което има "правилни хора".

"Ако има достатъчно съзнание в партии и браншови камари, нека да има едно разбиране, че така повече не може. Това беше смисълът на протеста миналата година. Трябва да има промяна. Загуби се разбирането, че изборите трябва да доведат до дълбока промяна, а не просто до сигурност и предсказуемост", категоричен е Пирински.

По думите му виждането за партиите, които на предишните избори са носили надеждата, и с основание хората са виждали у тях амбиция за промяна, се е изчерпало и изгубило.

"Появи се нова формация, която привлича сериозен интерес. Това се дължи на факта, че водачите на партията доказаха докато бяха министри, че са готови не само да приказват. Те имат предварителна легитимност на  сериозно ангажирани с такава промяна", изтъкна бившият председател на Народното събрание пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че са въвели стил на говорене, което не е конфронтационно. Съмненията обаче, са свързани с това, че зад тази заявка за почтеност, се крие нещо друго, смята Пирински.

"Никой не може да отрече, че г-н Радев се ангажира много силно за тази промяна, която хората заявиха миналата година. През последните месеци виждаме една атака срещу него. Служебният кабинет проявява тази линия, която той заяви", добави събеседникът на Ганиела Ангелова.

Пирински коментира и казуса с двойното гражданство на Кирил Петков.

"Г-н Петков ясно е заявил, че се счита единствено и само за български граждани. В случая Петков се е отказал от своето гражданство и не може да има конфликт на интереси", добави бившият председател на Народното събрание.

Пирински изтъкна, че в България трябва да има политика на доходите, която да бъде в контекста на Европейския стълб на социалните права.

"Заплащането трябва да покрива нормалните потребности на работника и неговото семейство. Когато говорим за заплати и дали са над или под осигурителния доход, няма как да не ги сравняваме с цените и да не разсъждаваме в контекста на издръжката на живот", уточни той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК