Проф. Близнашки: Актовете на Кирил Петков са недействителни

Двойното гражданство означава раздвоена лоялност към държавата, заяви конституционалистът

01.11.2021 | 13:30 Редактор: Таня Харизанова

По повод решението на КС по казуса Кирил Петков, проф. Георги Близнашки, конституционалист и бивш служебен премиер, заяви в предаването „Опорни хора“, че това е „много добро решение, пестеливо написано, но ясно и категорично“.

Според него, с това решение указът на президента на републиката се обявява за противоконституционен, няма място за особени тълкования или колебания.

„Хора с двойно гражданство означава раздвоена лоялност към държавата, те не могат да заемат министерски постове“, добави конституционалистът.

Този въпрос предизвика много дебати.

„Аз съм изненадан от тази вълна на национален нихилизъм, която се развихри по този повод. Всичко това трябваше да се реши много по-рано“, каза проф. Георги Близнашки.

Той е категоричен, че „влиятелни чужди фактори пробват нашите институции, дали са в състояние да защитават националните интереси.

Е, Конституционният съд този път успя, справи се. В този случай те издържаха изпита по конституционно право“.

Относно актовете на Кирил Петков и дали ще бъдат оспорени, проф. Близнашки заяви, че не е изключено това да стане, защото по дефиниция те са недействителни.

„Ще има една вълна на искания за обявяване на тази нищожност. Това ще създаде определен хаос в администрацията. Но ние сме свикнали“, добави професорът.

Проф. Георги Близнашки обобщи политическата ситуация у нас така:

„Има обща деградация на националния политически живот“.

Цялото интервю гледайте във видеото.

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Илиев
преди 2 години
Много бивши "величия",ломотят тенденциозно по адрес на младите,умните българи,решили да бъдат полезни на народа си,за разлика от освинили се "родолюбци",намърдали се на държавната ясла,която много скоро ще се изпразни за ***, която живее в охолство за сметка на обикновените хора. Сигнализирай за неуместен коментар