Радев: Трансформацията на икономиката е от ключово значение за развитието ни

"Трябва да работим с бързи темпове, за да заемем мястото, което ни се полага", посочи президентът

02.11.2021 | 17:37 Редактор: Жаклина Иванова
Радев: Трансформацията на икономиката е от ключово значение за развитието ни

България трябва да осъществи трансформация на икономиката си, като се ориентира от износ на суровини към производство и износ на продукти с висока добавена стойност. Това е ключово за развитието на нашия потенциал и за заемане на достойно място в международен план. Това заяви президентът Румен Радев, който днес участва в онлайн среща с представители на стартиращи и високотехнологични компании, организирана от Българската стартъп асоциация.

Президентът отбеляза, че светът ще се разделя все по-ясно на държави, които разработват технологии и така ще определят световния дневен ред, и на такива, които са консуматори на технологии. Водещ въпрос, според държавния глава, е къде ще се позиционира България.

"Трябва да работим с бързи темпове, за да заемем мястото, което ни се полага", подчерта Радев.

Той изтъкна като голямо предимство за страната ни потенциала на иновативно мислещите млади българи.

"Те са нашият най-ценен капитал и трябва да мислим как да използваме този талант и да създадем условия той да се разгръща и развива – тук, в България", добави Радев.

По думите му е необходимо разработването на нормативна рамка и условия, които да гарантират предвидимост и да благоприятстват инициативността, както и целенасочена политика в областта на образованието, с фокус върху трансфера на технологии, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Радев открои и ролята на преработения от служебното правителство План за възстановяване и устойчивост за стимулирането на предприемаческата среда у нас. По думите му като резултат ще се усетят промени в лекота за създаване и ликвидация на фирми и по-гъвкавото им управление, а също така и ще се реализират успешни проекти, които да подпомогнат предприемачите.

Работеща мярка за привличане на капитал би бил фонд, в който държавата да подпомага доказани ефективни инвестиции в предприемачество и върхови технологии.

"Имаме много да догонваме по-развитите държави от нас, целите са амбициозни, но най-важната  от тях е укрепване на държавността. Върховенство на правото, отговорно, отчетно и прозрачно управление и свободата на медиите са здравият фундамент, на чиято основа да може да се разгърне талантът на всеки един българин", завърши президентът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК