Радев: Изкореняването на купуването на гласове изисква системни усилия

Президентът се срещна с представители на ОССЕ, участващи в наблюдението на предстоящите избори

01.11.2021 | 16:10 Редактор: Здравко Черкезов
Радев: Изкореняването на купуването на гласове изисква системни усилия

Провеждането на честни и свободни избори е в основата на демократичния процес и затова са необходими ефективни мерки срещу купуването и продаването на гласове, както и срещу корпоративния вот. Изкореняването на това порочно явление, недопустимо за европейска държава, изисква системни и продължителни усилия, които компетентните органи у нас полагат.

Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които са част от мисията на международната организация за наблюдение на предстоящите на 14 ноември избори. 

Държавният глава подчерта, че основният приоритет за вота трябва да е повишаването на избирателната активност и на доверието на избирателите в прозрачността и честността на изборния процес. 

"Купуването и продаването на гласове изкривява резултатите от изборите и волята на избирателите, затова при провеждането на последните два вота бяха предприети мерки за предотвратяване на тези порочни практики", заяви Румен Радев. 

Президентът посочи, че легитимността и стабилността на следващия парламент и правителство зависят от честното провеждане на предстоящия на 14 ноември вот и от активното участие на избирателите.

Държавният глава подчерта, че чрез въвеждането на машинното гласуване многократно е намалял делът на невалидни гласове. Избирателите вече имат опит с машините, хората споделят впечатленията си, водят се и разяснителни кампании, посочи Румен Радев.

По време на срещата бяха обсъдени и мерките за гарантиране здравето на участниците в изборния процес по време на кампанията и при гласуване.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК