Ще устои ли здравната ни система или ще търсим помощ от съседни държави?

Заразата продължава да се разширява, но темповете се забавят, анализира проф. Николай Витанов

01.11.2021 | 18:05 Редактор: Елеонора Танева

Все по-тревожно става положението с разпространението на Ковид-19 в страната и възможностите за адекватно лечение в болниците. 100 хиляди са вече активните случаи на Ковид-19 в страната. Близо 1 500 са новите случаи за денонощието. Здравната система е на ръба най-вече заради липсата на достатъчно медици. 

Най-критична е ситуацията в интензивните отделения на болниците, където свободните легла са под критичния минимум. Дори и допълнително разкритите места обаче не решават по-големия проблем – с недостига на медици.

"Ако ситуацията стане много критична ще потърсим помощ от съседни държави, но и там положението не е много розово", заяви зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Цифрите обаче успокояват, че най-тежкото от четвъртата вълна вече е зад гърба ни.

"Заразата продължава да се разширява, но темповете вече не са каквито бяха предишните осем дни. Здравната система вече може с върховно напрежение на усилията да устиска. Вчера базовото репродуктивно число падна на 1,22, днес на 1,13 и продължава да пада", анализира математикът проф. Николай Витанов.

Въпреки че Делта вариантът е по-заразен и 10 болни вече предават вируса на 11 души, математици изчисляват, че тежките случаи са по-малко от предишните вълни. Здравните власти обаче очакват най-критични за здравната система да са следващите две седмици. Затова държавата взе мерки и се срещна с производителите на медицински кислород. 

"Навсякъде има нужда от кислород. Натоварването върху болниците е огромно, съответно към нас като доставчици също. Спрямо миналата година по това време, може би с около 25-30% се е увеличило потреблението. В момента е същото, каквото беше пролетта, когато имаше доста по-голям брой пациенти в болници", заяви доставчикът на кислород Анна-Мария Аксинта.

За да не се стигне до липса на кислород в болниците, доставките ще се координират от здравните власти. Това обаче ще ограничи производството за бизнеса.

"Производството ще се координира съвместно с МЗ и ще плануваме доставките седмица за седмица за болниците, така че да няма опасност някоя болница да остане без кислород. Естествено износът ще бъде ограничен възможно най-много", уточни Марин Димитров, който също е доставчик на кислород.

А въпреки задъхването на здравната система, държавата е категорична – пълен локдаун няма да има.

"В момента се намираме в ситуация на частичен локдаун. Има ограничения за всичко, но може да се влиза и да се работи със "зелен сертификат", коментира зам.-здравният министър Димитър Петров.

Възможност за "зелен сертификат" най-вероятно ще се даде и на хората с антитела, но при определени стойности, въпреки че лабораториите използват различни мерни единици. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК