Обмислят да официализират сертификатите за антитела

Критична е ситуацията в интензивните сектори в болниците

01.11.2021 | 13:36 Редактор: Тодор Петров

100 000 са вече активните случаи на Ковид-19 към момента, а пациентите в болниците вече наближават 8 хиляди.

Най-критично е положението в интензивните сектори на болниците. Министерството на здравеопазването е създало организация за разкриване на нови реанимационни легла, но няма медици които да ги обслужват. 

Въпреки тежката обстановка, зам.-здравният министър Димитър Петров смята, че няма да се стигне до пълен локдаун.

"В момента се намираме в ситуация на частичен локдаун. Има ограничения за всичко, но може да се влиза и да се работи със "зелен сертификат", посочи той.

По думите на Петров "зеленият сертификат" няма друга алтернатива. В противен случай останалите държави ще поставят страната ни в "червена зона", с което пътуванията ще станат невъзможни.

"Без тази мярка през зимата и догодина едва ли ще има сезон без чужденци в България. На хората, които поискат да дойдат тук, ще им бъдат наложени реципрочни мерки - например карантина", даде пример той.

Здравното министерство обмисля официализирането на сертификат за антитела, като най-вероятно той ще се издава при определена стойност на антителата и тази стойност ще трябва да се следи в динамика. 

По отношение на учениците, Петров заяви, че в зависимост от бързината на доставката на т.нар "щадящи" тестове за училищата ще се определи и връщането на децата в клас. Най-оптимистичния срок е от понеделник. 

Заради проблема с доставките на кислород в болниците беше инициирана среща в сградата на здравното министерство. МЗ разговаря с фирмите доставчици на кислород, за да бъде намерено решение на проблема.

Вижте повече в репортажа на Йоана Ангелова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК