Александров: Ще имаме все по-болно общество, ще се нуждае от авторитарно управление

Управление не може нито без хора като Кирил Петков, нито без партиите на статуквото, анализира социалният антрополог

28.10.2021 | 22:20 Редактор: Елеонора Танева

Малко повече от 2 седмици преди изборите Конституционният съд излезе с решение, че указът на президента Румен Радев за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката е противоконституционен. Без съмнение това вече се отразява на предизборната кампания, която за първи път се провежда  2 в 1.

"Има всички шансове Кирил Петков да бъде превърнат в изкупителна жертва за грехове, които не са изцяло негови. Гибелно е разделянето на обществото. Толкова безумно е да изключиш Кирил Петков и неговите другарчета от управлението, колкото да изключиш партиите на статуквото, защото били корумпирани", коментира социалният антрополог Харалан Александров в студиото на "Денят ON AIR". 

Според него политиците са съвсем наясно, че  за решаване на проблемите, в които е потънала страната, е нужно достигането на "мета ниво в играта". 

"Съвсем сигурно е, че тази идея седи в умовете на политиците - не само как да направят стъпката към помирението и оцеляването. Лидерите виждат грешките си, но им е трудно да ги признаят и ги прехвърлят на другите", заяви Александров.

Той подчерта, че през последните 2 години проблемите на българите са се изменили значително.

"Преди 1-2 години проблемите бяха морални и естетически - говорехме за дефектите на ремонта на "Графа", а сега въпросът е колко хора ще умрат, ще загубят работата и бизнеса си. Надявам се, че процесите са обратими и ще извлечем поуки от това падение", добави антропологът пред Bulgaria ON AIR.

Александров анализира отношенията между лидерите и обществото, които звучат тревожно.

"Ние сме във фазата, в която групата генерира примитивно лидерство и лидерите следват груповите нагони и инстинкти вместо да ги управляват. Лидерите стават заложници на радикализираните ядра на своите привърженици. Изгубили са лидерството, направиха обществото по-бедно, по-диво, по-примитивно. Ще имаме все по-болно, фрустрирано, уплашено, гневно и объркано население, което ще има нужда от някаква форма на авторитарно или тоталитарно управление", уточни социалният антрополог.

Той е убеден, че ако "зеленият сертификат" е бил обяснен и предложен по-рано, хората, които не се поддават на страха и параноята са щели да направят информиран избор да се ваксинират.

"Беше фатално пропусната тази възможност. Това е една от характеристиките на проваленото лидерство. Това което се случва по отношение на пандемията и множествената криза, в която сме ние, дава всички шансове да платим двойно и тройна цена заради малоумието, късогледството и нарцисизма на хора, от които се очаква да управляват", коментира още Александров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК