България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Д-р Брънзалов: Решението лични лекари да изписват лекарства срещу Ковид-19 е пиар акция

Зам.-председателят на БЛС обърна внимание, че обществото трябва да помогне на лекарите

27.10.2021 | 08:33 Редактор: Теодора Патронова

Личните лекари не могат да изписват безплатни лекарства за пациенти с Ковид-19, съобщиха от БЛС. Изписването на безплатни лекарства може да влезе в сила едва след разговори между БЛС и НЗОК, след изчистване на всички детайли и спорни моменти около тази възможност. 

"Някой някъде е решавал на едно бюро, пък този, който ще го изпълнява, си няма представа. Той просто технически след време да сложи един подпис все едно нищо не е било. Беше заявено, че от петък влиза в сила това решение на надзора. След като няма подписана методика, как ще влезе от петък? Ние някакви фигуранти ли сме там? Дадохме си нашите забележки", каза зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов в студиото на "България сутрин". 

Той добави, че това решение е абсолютно неиздържано от начало. 

"Нещата не са толкова прости. Това е една пиар акция, че даваме лекарства на Ковид болните. Това идва от провала на ковид зоните и Ковид кабинетите, където първоначално беше обявено, че там ще става въпросното изписване. Те ще бъдат 150, според мен трябва да бъдат 1500, за да поемат всички пациенти. Трябва да бъдат хомогенно разпределени из цяла България. Има цели зони, където такива кабинети въобще не са открити", заяви Брънзалов пред Bulgaria ON AIR. 

"Аз нямам идея как тези хора си мислят, че това ще стане. Аз няма да изпиша само защото мога терапията назначена от някакъв друг колега без аз да съм видял пациента. Аз мога да не съм съгласен с тази терапия", подчерта той. 

Зам.-председателят на БЛС подчерта, че няма никаква диалогичност в момента между Надзорния съвет на НЗОК и лекарите. По думите му има неяснота в разпределянето на средствата от страна на Касата. 

"Медиците на 70% са ваксинирани и 20% са преболедували. Нека да говорим за тях. Те дадоха правилния пример на обществото. Ако цялото общество даде такива статистически показатели, ние няма да имаме проблем с пандемията. За лекарите, които са против ваксинацията, се говори много повече отколкото за нормалните лекари, които казват, че трябва да бъдем ваксинирани. Аз съм ваксинирал стотици хора. Има усложнения, които са абсолютно поносими, но хората са здрави", обърна внимание д-р Брънзалов. 

По думите му е криминално престъпление медик да изкарва фалшиви "зелени сертификати" и трябва да си носи отговорността. 

Д-р Брънзалов коментира и темата за тестването на учениците. "Извънредната ситуация изисква извънредни действия. Когато децата са здрави отиват на училище. Местата на децата са в училищата - това е социална среда, не само да си учат уроците. Но когато има опасност по някакъв начин трябва да се приложат мерки тези деца да бъдат тествани. Ако се окаже евентуално, че дете е носител на Ковид-19, да се вземат мерки, а не да се прибере вкъщи и да се целува с баба и дядо, които не са ваксинирани", поясни той. 

"Намираме се в извънредна ситуация. Ние вършим много повече от нормалното в момента. Повече от година и половина. На ръба сме. Трябва да ни се помогне и от останалата част от обществото", категоричен бе д-р Брънзалов.

Той се надява да няма национален локдаун, по думите му това е много тежка мярка.

"Има ръст на ваксинираните. Хората действително виждат, че трябва да се съобразяват", изтъкна той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 месеца
То повечето лични лекари изобщо не искат да се занимават с ковид болни. По телефона ти казват - Е ти какво очакваш от мен?! Сигнализирай за неуместен коментар