Болниците са под сериозен натиск, Ковид леглата са дефицит

Цялата страна вече е в "червената" зона

28.10.2021 | 18:46 Редактор: Жаклина Иванова

Заболеваемостта от Ковид-19 в страната на двуседмична база вече е 819 на 100 000 души население. Цялата страна вече е в "червената" зона. Продължава да расте и натискът върху болниците. Поетапно ще се увеличат интензивните легла в по-голямата част от лечебните заведения в София с още 40-50. Болница "Лозенец" ще разкрие 10 Ковид легла, като до понеделник ще станат поне 40. Ще бъдат оборудвани с респиратори. Идеята е там да стане един от центровете за интензивно лечение на пациенти с Ковид-19.

В болницата в Айтос "Инфекциозното отделение" е преструктурирано в Ковид сектор, но свободни легла няма.

"Изписваме единия пациент и приемаме следващия. Тежко е, но се справяме", сподели медицинската сестра в МБАЛ - Айтос Станислава Димитрова.

"На предела на силите сме всички. Аз съм от нощна смяна. Продължавам да не знам кога ще се прибера", каза лекарят в МБАЛ - Айтос д-р- Хатми Хасан.

В държавната болница в Бургас все още се намират свободни легла, но медиците са на ръба на силите си. Разчитат предимно на специализанти. Щабът реши да се спрат плановите операции.

"На предела на силите си е работещият персонал. Плановата дейност не е преустановена и това създава предпоставка за затруднение за работа на персонала, защото всеки иска да работи по специалността си", посочи координаторът на медицинските дейности към УМБАЛ - Бургас д-р Светослав Тодоров.

Все по-сложна става и ситуацията с разпространението на коронавируса във Видин. Ковид отделението в единствената областна болница е пълно. Огромен е натискът и към спешните медици.

"90 разкрити легла са много. Нямаме възможност да разкрием повече, тъй като това рефлектира и върху дейността на другите отделения", уточни директорът на МБАЛ "Света Петка" д-р Ивета Найденова.

Всеки ден обаче все повече пациенти търсят помощ в болницата. Филиалът на Спешната медицинска помощ във Видин разполага само с 8 линейки и определен брой персонал.

"Може би десетки пациенти с коронавирус сме закарали в други болници, предимно в София", обясни директорът на ЦСМП - Видин д-р Станислав Поломски.

Междувременно и днес полевият пункт в двора на болницата беше пълен със заразени, които чакат хоспитализация.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК