Млада жена в мозъчна смърт спаси 4 живота

Първа в листата за чакащи е пациентка на 26 години с тежко заболяване на черния дроб

28.10.2021 | 19:57 Редактор: Искра Ангелова

Лекари от Военномедицинска академия и болница "Лозенец" извършиха четири трансплантации от един донор. Жената е на 24 години, изпада в мозъчна смърт в болница "Свети Георги" в Пловдив, но семейството ѝ взима решението да спасява животи.

24-годишната жена даде шанс за втори живот на четирима души, които чакаха за трансплантация на черен дроб и бъбреци. Първа в листата за чакащи е пациентка на 26 години с тежко заболяване на черния дроб.

"Това наложи да превозим донора тук, да го кондиционираме известно време и след това да го присъдим на тази млада жена, която се нуждаеше от много качествен донор. Заболяването е такова, че изисква донорския дроб да бъде в много добро качество", каза проф. Никола Владов.

Над 15 специалисти, шест часа са участвали в сплит трансплантацията, където един орган се разделя и присажда на двама души.

"По-специфичното е разделянето, оценката дали ще стигне, дали ще бъде достатъчно този дроб, който остава за пациентката, но това всичко беше направено предварително и знаехме какъв обем черен дроб ще остане. И преценихме, че е възможно да бъде извършено това нещо и го направихме", допълни проф. Владов.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Пресцентър на ВМА

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК