Учениците няма да бъдат върнати в клас от днес за утре

Два са вариантите на щадящи тестове, между които избират за тестване на децата

28.10.2021 | 17:38 Редактор: Елеонора Танева

Почти е сигурно, че децата няма да се върнат в класните стаи от другата седмица. Това стана ясно от изказване на образователния министър в ефира на Bulgaria ON AIR. Вчера Министерството на образованието обяви обществената поръчка за купуването на т.нар. щадящи тестове. Когато те са в наличност и организацията около тестването на най-малките е готова, чак тогава учениците ще се върнат в класните стаи.

Родителите са категорични, че учениците трябва да се обучават присъствено, особено тези в по-малките класове.

"В първи клас как на компютъра ще се оправи самичък? Това е трудно, един от родителите трябва също да остане вкъщи", коментира дистанционното обучение Димитър Димитров, който е родител.

Образователното ведомство си е поставило крайна дата връщането на най-малките ученици да се случи до 8 ноември, ако няма обаче пълен локдаун, уточни просветният министър.

"Минимум два дни предварително родителите и учителите ще бъдат информирани кога започват присъствено и кога започва тестването", добави Николай Денков. 

За да се случи това обаче има условие – два пъти седмично да се тестват учениците с щадящи тестове.

"Има два варианта на теста - или тези, които с тампонче от устата се вземат. - те са удобни, децата могат да правят сами тестове. Или другите, в които детето се изплюва в торбичка и после от там се взима съдържанието и се слага в теста, за да се получи резултатът", обясни механизмите министърът.

Осигурени са бързи тестове за всички ученици от 1 до 4 клас за един месец. Все още обаче не е ясно кой ще взима пробата.

"При всички тестове максимум 1 учебен час е напълно достатъчен, за да се направят тестовете за всички деца. За учителите ще се изисква "зелен сертификат", а в случай, че нямат такъв, те също ще се тестват безплатно. На този етап 38% от преподавателите са ваксинирани.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК