Ваксината не пречи на кръводаряването, но трябва да се изчака

Ваксинираните с РНК ваксини могат да даряват 48 часа по-късно

25.10.2021 | 19:55 Редактор: Елеонора Танева

Може ли ваксиниран срещу Ковид-19 да дарява кръв? В социалните мрежи се заформи дебат по темата. Лекарите са категорични, че няма проблем, но след определен период от втората доза. 

Васил се е ваксинирал срещу коронавирус през септември. Днес той е в Националния център по трансфузионна хематология, за да дари кръв за свой близък.

"Ваксинирах се на 25 септември с Moderna, без да имам никакви колебания. Дарявам кръв за близък, защото му предстои операция. Аз казах, че съм ваксиниран, защото не знам това важно ли е или не за кръводаряването", заяви Васил Томов.

Лекарите са категорични, че няма противопоказания ваксинираните да даряват кръв, стига да са спазени сроковете след поставянето на втората доза. 

"Няма как ваксинирани хора да увреждат дарителската кръв. Всички ваксинирани с векторни ваксини могат да даряват 28 дни след имунизацията, ако няма нежелани реакции. Всички ваксинирани с РНК ваксини могат да даряват 48 часа по-късно, ако нямат нежелани реакции. Ако имат нежелани реакции могат да даряват след една седмица", уточни д-р Мими Маркова от Националния център по трансфузионна хематология.

Добрата новина е, че пандемията не е повлияла на кръводаряването. През уикенда 140 души са дарили кръв. Наблюдават се и все повече преболедували Ковид-19, които са решили да дарят реконвалесцентна плазма. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК