Напразни ли са очакванията на пациенти за безплатни лекарства срещу Ковид-19?

Медикаментите излизат поне 150 лв., споделят преболедували

25.10.2021 | 19:03 Редактор: Елеонора Танева

Личните лекари вече могат да изписват безплатни лекарства за Ковид-19. Досега такива можеха да бъдат отпускани в Ковид зоните и болниците на здравноосигурени лица. Оказа се, че макар и задължени да го правят, пред личните лекари има много неясноти във връзка с безплатните лекарства.

Искра Бойчева се заразява с коронавирус през април месец, лекувала се е у дома, но се е наложило да си купи много лекарства. 

"Лечението не е евтино - 150 лв., допълнително витамин Д, 3 вида антибиотик, аз се отрових. За безплатните лекарства се изписват някои конкретни, не всички, които се пият", обяснява Искра Бойчева.

Лекарите са на мнение, че дадената им възможност да предписват безплатни лекарства е закъсняла.

"Това трябваше да бъде направено много отдавна, и да ги изписват предимно личните лекари, защото аз досега не можах да видя и да чуя ефикасен Ковид център, който да е дал лекарства", коментира общопратикуващият лекар д-р Емил Енчев.

Личните лекари все още не са инструктирани как точно ще става изписването на лекарствата.

"Предполагам, че програмата ще я настроят така, че да изписвам до 3 лекарства, антибиотик, антитромботично лекарство. Нямам представа още какво ще бъде", разсъждава д-р Добринка Радоева.

Личните лекари казват, че са поставени на много голям натиск. През кабинета на д-р Енчев на ден минават около 120 души, както болни, така и за ваксини.

"Кажете ми как да ги разделя - идва майка с дете за имунизация, в това време има 5 човека с Ковид-19, трима с рецептурни книжки. Трудна работа, работим под голямо напрежение", коментира д-р Емил Енчев.

С новата възможност за изписване на безплатни лекарства, се очаква потокът на Ковид болните към личните лекари да се увеличи още.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК