България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Лекар: Научих от телевизията, че трябва да изписвам безплатни лекарства

Д-р Чобанова: Ковид-зоните и "зелените сертификати" са хубава идея, но с безобразно изпълнение

25.10.2021 | 08:08 Редактор: Теодора Патронова

От днес личните лекари ще могат да изписват безплатни рецепти на пациенти с Ковид-19. Това бе едно от решенията на Надзорния съвет на НЗОК.

"Живеем в много интересна страна. Ние научаваме какво трябва да правим едва след като се каже по телевизията. Не, аз не зная, че от днес трябва да издавам такива рецепти. Не зная по какъв ред трябва да го правя. Това, че в петък Надзорния съвет на НЗОК е взел някакво решение, за което дори не се е постарал да ни уведоми, не мисля, че е коректно", каза общопрактикуващият лекар д-р Виктория Чобанова в предаването "България сутрин".

Тя добави пред Bulgaria ON AIR, че днес нещата остават както миналата седмица, защото тя като общопрактикуващ лекар не може да изписва лекарства на хората, без да знае какво ще се изисква. 

"Като се вменява тази дейност по договор на общопрактикуващите лекари, редно е да бъде заплатена. По същия начин както е заплатена в Ковид-центровете, които в момента са единствените, които имат право да изписват лекарства", добави д-р Чобанова.

По думите ѝ това няма да увеличи потока към личните лекари, които така или иначе преглеждат 90% болните от Ковид-19 и им назначават лекарства. 

"Ковид-зоните бяха нещо много хубаво като идея. Изпълнението е безобразно. По същия начин е и с тези мерки, които в момента се въвеждат. Идеята е добра, изпълнението е безобразно. Не може да се правят тези неща от днес за утре. Не може да се обявява по медиите, че ние ще правим нещо, без ние да сме уведомени при какви условия и кой ще го плати в крайна сметка", обърна внимание д-р Чобанова. 

Тя подчерта, че общопрактикуващите лекари не могат да бъдат трупани с безплатни дейности, защото някой друг не си е свършил работата както трябва. 

"Ако целта на "зелените сертификати" е да ваксинираме цялото българско население за една седмица, ще свършат една част от тази работа. Но ако целта е да овладеем епидемията, "зелените сертификати" нямат никакво отношение към това", заяви тя. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК