Между болестта и ваксината: Хора с редки диагнози получават противоречиви мнения за имунизация

Здравният министър увери, че ще търсят решение за освобождаването им от "зелен сертификат"

24.10.2021 | 18:54 Редактор: Искра Ангелова

По-рано през деня на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев проведе среща с министри от служебното правителство във връзка с разпространението на Ковид-19 у нас.

По време на нея при президента беше повдигнат въпроса за хората, които не могат да се ваксинират по медицински причини. Оказва се, че за част от придружаващите заболявания ваксината е препоръчителна. Хора с тежки диагнози и редки заболявания обаче отправиха апел към властите - да се намери решение за всички, за които имунизацията срещу Ковид-19 е противопоказна, така че те да могат да продължат да ходят на работа.

Илияна е с рядкото заболяване "неврофиброматоза". Диагноза ѝ поставят още като дете. 

"Това е заболяване, което е с доброкачествени туморни образования, които в моя случай са изразени върху кожата, върху много органи вътре в тялото, очите засяга много сериозно. Човек не трябва да се излага на слънце, може да стане и рак вследствие на това", сподели тя.

Макар и преболедувала Ковид-19, Илияна иска да си постави ваксина – не заради сертификата, а за да се защити от повторно боледуване. Няколко лекари обаче ѝ дават противоречиви мнения.

"Разпитвала съм, но никой не може да каже "Ваксинирайте се", "Не се ваксинирайте", защото са много малко докторите, запознати с това заболяване. Казват "Достатъчно сте увредена, за да ви нанасяме и още някаква вреда, която не знаем как ще ви поне се организма", допълни тя.

Вирусолози обаче казват, че риск за хора с автоимунни и други вродени заболявания няма. 

"За момента това, което пише, е - алергични реакции към някоя от съставките на ваксината. Други заболявания не са описани. Хората с автоимунни заболявания са дори показани за ваксинация. Рискът от Ковид-19 при тях не е по-голям, но разболяването от Ковид би могло да влоши подлежаващото заболяване", подчерта вирусологът доц. д-р Любомира Николаева-Гломб.

И докато за автоимунните заболявания вече има научни доказателства, то за диагнозата на Илияна такива все още липсват.

"Апелът ми е да направят малко изследвания, да видят каква е възможността наистина хората със заболяването да бъдат ваксинриани и ако няма такава опция – да намерят някакво решение и за нас", подчерта Илияна.

Здравните власти у нас също увериха, че решение за хора като Илияна ще има.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК