Германия обяви България за "високорискова Ковид зона"

Всеки неваксиниран или оздравял подлежи на 10-дневна карантина

22.10.2021 | 15:50 Редактор: Здравко Черкезов
Германия обяви България за

От неделя България и Хърватия стават част от групата държави от ЕС, обявени за високорискови Ковид зони, реши германското правителство, съобщи агенция ДПА, позовавайки се на информация от института "Роберт Кох".

Всеки, който не е напълно ваксиниран или оздравял, който влиза на територията на Германия от високорисков район, трябва да бъде поставен под карантина за десет дни. Срокът на карантината може да се съкрати до пет дни след представяне на отрицателен тест за коронавирус. Досега Румъния, Литва и Словения бяха единствените държави членки на Европейския съюз, спрямо които се прилага това правило.

В световен мащаб около 70 държави са изцяло или частично включени в рисковия списък на института "Роберт Кох". Освен България и Хърватия, от неделя ще бъдат добавени Камерун, Сингапур и Република Конго. Кения, Косово, Ирак и Хондурас бяха извадени от този списък, информира БГНЕС.

Страните и регионите с особено висок риск от заразяване се класифицират като високорискови зони. Решаващ обаче е не само броят на инфекциите. Останалите критерии са скоростта на разпространение на вируса, тежестта върху здравната система или липсата на данни за състоянието на коронавирусната ситуация.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК