Главчев: Никога не сме управлявали заедно с ДПС, явяваме се за победи на изборите

ГЕРБ е "за" изчегъртване на корупцията, категоричен е бившият депутат

15.10.2021 | 21:54 Редактор: Елеонора Танева

Официално започна предизборната кампания за президентския и парламентарния вот на 14 ноември. Социологически проучвания сочат, че в битката за 47-ото НС ГЕРБ са водеща политическа сила. Но проф. Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ-СДС остава далеч в процентите зад Румен Радев.

"Всеки се явява на избори с мисълта, че ще спечели. Не мисля, че проф. Герджиков ще отпадне за балотажа, мисля, че ще спечели изборите", заяви Димитър Главчев от ГЕРБ в студиото на "Денят ON AIR".

Партията му се надява Герджиков да бъде избран като антипод на Румен Радев. 

"Генерал по принцип може да бъде и интелектуалец, но не в нашия случай. Ние търсихме фигура, която да обединява, а не да разделя. Досегашният президент не може да се нарече, че олицетворява единството", подчерта Главчев. 

Според него изказването на проф. Герджиков, че няма нищо общо с ГЕРБ е било грешно разтълкувано. 

"Аз го отдавам на липсата на политически опит. Човек винаги може да изпусне дума, която да се изтълкува по начин, който не е правилен. Той добре подчерта, че разчита на подкрепата на ГЕРБ. Такива хора говорят и по-открито, но не го е казал в смисъла, в който се разтълкува - че го е срам от ГЕРБ", уточни бившият депутат от ГЕРБ. 

Той подчерта, че на тези избори много неща ще се случат за първи път - каквото  е и издигането на кандидат за президент на ДПС.

"Когато кандидат за президент е председателят на партията, никой не може да предположи дали ще има балотаж. Всеки отива на избори, за да спечели и да дръпне гласове за парламентарния вот", заяви Главчев пред Bulgaria ON AIR..

И подчерта, че от ГЕРБ никога не са се коалирали с ДПС. 

"Ние с ДПС никога не сме управлявали заедно, има такива митове, но аз не съм присъствал нито на разговори, нито на съглашателства. В НС сме имали теми, по които те са гласували в наша подкрепа, като запазването на плоския данък. Има теми, по които имаме общи виждания, не смо с ДПС, но и с БСП, това е нормално", уточни ексдепутатът.

Той беше категоричен, че още е рано да се говори с кого ГЕРБ биха се коалирали в следващото НС.

"Ако някой иска да изчегърта корумпираните, ние сме "за". За съдебната реформа си струва да работим заедно, всички са "за" съдебна реформа. Но тя не се изразява в това главният прокурор да не се казва Иван Гешев. За отстраняването на който и да било главен прокурор трябва да се промени Конституцията, а едва ли ще се събере нужното мнозинство от 2/3 от депутатите. Те обикновено мнозинство не успяха да съберат", коментира Главчев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК