Обратното броене започна: Кой с какви заявки се впуска в изборите?

Все още предизборни заявки не са направили от ГЕРБ и БСП

15.10.2021 | 17:35 Редактор: Елеонора Танева

Официално започна предизборната кампания за изборите 2 в 1 на 14 ноември. За участие в президентския вот са регистрирани 23 партии и коалиции. За места в парламента се борят 20 партии и 7 коалиции.

Първи кампанията си откриха от новата формация "Продължаваме промяната" със заявки за бъдещето и критики към миналото.

"Да спрем кражбите и парите да се насочат към истинско образование, истинско здравеопазване. Затова тръгваме и ще минем през всеки от областните градове", заяви Асен Василев.

"И след 4 години ние мислим, че няма да има възможност, когато на Магнитски едни чужди партньори ни слагат най-корумпирания човек, и едновременно с това да видим водач на листа да бъде Делян Пеевски. Справедливостта да бъде променена, главният прокурор и хората от съдебната система, които трябва да бъдат сменени", добави Кирил Петков.

Новите кандидати за парламента изтъкнаха и намерението за бъдещо партньорство с десните и "Изправи се БГ! Ние идваме!", които в началото на кампанията видяха пропагандна война. Но и обявиха мерки срещу кризата с цената на тока и коронавируса.

"Някой трябва да казва "не" на мръсните сделки и този някой сме ние. Някой трябва да спира глупостите, които се вършат в политиката, и най-накрая - да нарита статуквото. Това сме ние", каза Николай Хаджигенов.

От коалицията опровергаха съмненията за раздор с Татяна Дончева.

"Нали помните така казваха за Гунди, пазете се от Гунди в последните секунди...“, шеговито каза Татяна Дончева.

ДПС също даде заявка да е фактор в новия парламент. Самият Делян Пеевски беше първият представен водач на листа на Движението в Благоевград. Партията откри кампанията си онлайн.

"Младите семейства да остават тук – в нашата Родина – майка Република България", заяви евродепутатът от ДПС Илхан Кючук.

"Няма да ни е леко, но си заслужава да победим", лаконичен беше Мустафа Карадайъ.

От "Демократична България" пропуснаха официалното откриване на кампанията, но представиха "манифест" с основни цели. Сред тях са върховенство на закона, свободна стопанска инициатива, конкуренция и независими регулатори. Победителят на последните избори – "Има такъв народ" - тръгва към 47-тото НС със срещи по градове. Очаква се в следващите дни първи предизборни заявки да направят ГЕРБ и БСП.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК