ББА: Неваксинираните срещу Ковид-19 да заплащат лечението си

Неимунизираните пациенти "струват" на всички ни висока цена, посочват от асоциацията

14.10.2021 | 15:08 Редактор: Жаклина Иванова
ББА: Неваксинираните срещу Ковид-19 да заплащат лечението си

Неваксинираните пациенти с Ковид-19 в болница да заплащат част от разходите по лечението си. Това ще поиска Българска болнична асоциация (ББА) от Министерството на здравеопазването във връзка с големия брой неваксинирани, които по време на четвъртата вълна на пандемията претоварват здравната система в страната.

"При положение, че пациентите имат свободен и безплатен достъп до ваксини у нас, и след като данните от цял свят показват, че над 91% от постъпилите в болница не са ваксинирани, считаме, че е време да дадем ясен сигнал, че неваксинираните пациенти "струват" на всички ни висока цена. Тази висока цена има не само финансово изражение, а включва и изтощение на медицинския персонал и усложняване на проблема с недостига на кадри", обясняват от ББА.

На фона на растящите разходи в целия сектор и недофинансираните пътеки за лечение на Ковид-19, тези, които избират без медицинска причина да не се ваксинират, трябва да споделят поне част от своята отговорност към обществото.

Исканите промени ще бъдат предложени чрез допълнение на Наредбата за осъществяване на право на достъп до медицинска помощ, като се даде възможност лечебните заведения да получават доплащане за лечението на неваксинирани пациенти, заболели от Ковид-19, освен ако не разполагат с медицинска причина да не могат да се ваксинират. Друг възможен вариант е Министерството на здравеопазването да определи фиксирана сума за доплащане на лечението на неваксинирани пациенти.

Към 13 октомври 2021 г. 91,49% от новопостъпилите пациенти в болници в България не са ваксинирани, показват данни на Единния информационен портал. В същото време едва 23,5% от населението на страната ни е ваксинирано към 12 октомври.

През август и септември Българска болнична асоциация проведе информационна ваксинационна кампания с подкрепата на Български лекарски съюз, Национална пациентска организация, Национално сдружение на частните болници, Български фармацевтичен съюз, Център за защита правата в здравеопазването, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Кампанията си постави за цел чрез доказани професионалисти да отговори на най-важните въпроси, касаещи смисъла и важността на ваксините в стремежа на всички заинтересовани страни, да се омекоти ударът от новата вълна на пандемията и да бъде защитен максимален брой хора.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

5
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
А ваксинираните,които са получили безплатна ваксина и постъпят в болница, ще плащат ли част от разходите за лечението си там? Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 0
Нямам име
преди 1 година
Ами те досега обратното правят.... От три години не съм взимала боничен. Като влязах в болница за седмица не заради ковид, пак не ми дадоха болничен..... Предполагам, че ще получа такъв, но след като почина.. Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 0
Там някой си
преди 1 година
Добре по тази логика да се заплаща здрвни осигуровки само ако даден човек боледува. Ако да речем един средно работещ човек работи 25-30 години условно казано и през тези години или той или работодателя му внася осигуровки и сега се налага да лежи във болница 15 дена и това е проблем за какво се плащат тези осигуровки тогава? Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 3
беден
преди 1 година
и еднократна ваксина цианкалии за всеки политик и бизнисмен Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 1 година
а ваксинираните - двойно, защото вече са получили безплатна ваксина и въпреки това боледуват ......... - ?!?!!? Сигнализирай за неуместен коментар