Кой има интерес от високите цени на синьото гориво?

Ще спаднат ли цените на газа?

13.10.2021 | 21:04 Редактор: Жаклина Иванова

ЕС редица пъти се опитва да принуди Русия да се държи пазарно на европейския пазар на природен газ. Но въпреки всички години стремеж на диверсификация, все още има много проблеми между европейските клиенти и "Газпром". Сегашната ситуация не е изключение. Това заяви Мартин Владимиров от Център за изследване на демокрацията в предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR.

"В моменти на слабост Русия продължава да използва ключовата си роля като пазарен лидер, за да влияе на цените на природния газ или да накара ЕС да пренебрегне газовата директива и да позволи "Северен поток 2" да бъде резервиран 100% от "Газпром" - нещо, което противоречи на конкурентното право на ЕС", заяви той.

По думите му всички газови проекти, които захранват вътрешния газов пазар на Европа, трябва да отговарят на някои принципи и един от тях е достъп на трети страни до резервирането на капацитет.

"В случая очевидно става въпрос за достъп на други руски компании до тази инфраструктура", посочи Владимиров.

Според експерта рекордно високите цени на електроенергията не значат извънредна ситуация. Такава би била, ако няма достатъчно количества газ, а такъв риск не съществува засега.

"Засилената конкуренция за малко количество газ води до този спекулативен ръст на цените. Очаква се през пролетта цените рязко да спаднат и това се вижда по фючърсите за догодина. Не бива да бъркаме временния ръст на цените, който е свързан с редица регионални фактори, с извънредна ситуация. Ако се стигне до паническо поведение, това може да вдигне още цените", заяви Владимиров.

"Има чисто пазарни фактори, които вдигат цените на тези нива, а не цялостната европейска енергийна политика, както казва Русия. Само преди месеци, цените на газта бяха рекордно ниски, каквито не бяха виждани досега. Имахме и десетилетия на ниски газови цени. Това подтикна голяма част от Европа да засили зависимостта си към газа. Не става въпрос само за политика, но и за частни решения. Затова и сега кризата на енергийните пазари да е толкова чувствителна", смята той.

"Газът има своята определена функция на енергийните пазари. Ще виждаме природния газ като ключов играч особено предвид тенденциите за инвестиции в алтернативни технологии. Казвайки това, може да твърдим, че има конкуренция за европейския пазар, но количествата американски, австралийки и друг втечнен газ, търсят пазари в Азия, Южна Корея, Китай. Частните компании търсят пазари с по-голяма възвращаемост", каза експертът.

"Енергията, тъй като е ключов аспект от функционирането на всяка икономика, се използва като лост за влияние. Виждаме го и сега с поведението на Русия, което не е от последните месеци. Очевидно търси други неикономически цели, а именно задълбочаване на присъствието на газовите пазари и финализирането на геополитическите си тръбопроводни проекти и постигна целта си. САЩ и Германия сключиха споразумение, че няма да са противопоставят на завършването на "Северен поток 2", вместо това ще помогнат на енергийната украинска независимост. Сега остава само да се убеди ЕС, че не трябва да си спазва собствените правила, спрямо "Северен поток 2", което е път да се постигне", заяви той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК