Цените на горивата продължават да растат, бензинът е поскъпнал с близо 0,20 лв.

Експерти посочват, че поскъпване на горивата е плавно

13.10.2021 | 19:07 Редактор: Жаклина Иванова

Цените на горивата продължават да се покачват. Само за три месеца най-масовият бензин е поскъпнал с близо 0,20 лв. на литър.

Кирил Ризов е шофьор на такси от 33 години. Кара автомобил на метан. Казва, че цената е скочила два пъти в сравнение с началото на годината.

"В момента ние не издържаме. Увеличението, което плащам в повече на всеки 100 км, е с 6 лв. А един автомобил с шофьор за една смяна може да извърви около 200 км средно. В месеца от моя джоб ще излязат 350 - 400 лв.", обясни той.

И споделя, че ако този период продължи шест месеца, ще е пагубно за целия бранш.

"В началото на годината местата, където съм зареждал на най ниски цени, метанът е бил 1, 15 лв. Сега най-ниската цена, която съществува на пазара в София, е 2,20 лв.", уточни Кирил Ризов.

Затова призовава за помощи от държавата.

"По 100 лв. на месец за всеки автомобил и водач. Защото това е най-малката икономическа единица в бранша и по този начин със 100 лв. във всеки един месец, в който е налице това шоково поскъпване на горивата, ние искаме да бъдем малко обезщетени", каза още таксиметровият шофьор.

Добавя, че заради пандемията и поскъпването на горивата, има все по-малко таксита, а много негови колеги сменят професията.

От юли до октомври най-масовият бензин е поскъпнал с близо 0, 20 лв. на литър. Подобно е увеличението и при дизела. А цената на пропан бутана е скочила с над 0,20 лв. Според експерти поскъпване на горивата е плавно.

"Преди година петролът беше около 38, 40 долара за барел. Сега е поскъпнал двойно", посочи Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

А причините са комплексни. Независимо от скока в цените на горивата, от Столичния общински съвет успокояват, че билетът за градски транспорт няма да поскъпне.

И въпреки трудностите, Кирил харесва професията си и още вярва, че таксиметров шофьор може да изхранва семейство. За да се случи това обаче трябва да се увеличат тарифите.

"В момента сме на ръба, но не случайно ни наричат бакшиши, благодарение на тях компенсираме", сподели той.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК