През декември ще плащаме от 3 до 5% по-скъпо гориво

Шофьорите вече усещат увеличенията

07.10.2021 | 18:08 Редактор: Искра Ангелова

От 3 до 5% ръст на цените на основните горива до края на годината очакват експертите у нас. Причината - растящите цени на петрола и природния газ на световните пазари. Възможностите към момента за задържане на цените са почти изчерпани, смятат от Българската петролна и газова асоциация.

От началото на годината цените на горивата тръгнаха нагоре, като до момента увеличението е с до 50 стотинки за литър. В сравнение със световните пазари, у нас ръстът е по-бавен, благодарение на съхранените наличности, но тенденцията за увеличение ще се запази до Нова година, отчитат експерти.

"В момента тези запаси са изчерпани и прогнозата е в рамките на 5-7 стотинки, бихме могли да се придържаме, стига да няма нови колебания", каза председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Наши зрители ни сигнализираха, че в последните дни цените на бензина и дизела са между 2,20 и 2,35 лв. за литър. Така, на практика се оказва, че през декември ще зареждаме с от 3 до 5% по-скъпи горива и тогава литърът ще ни струва 2,40 лева. 

А шофьорите вече усещат по-скъпите горива и по джоба си.

"Пълня си автомобила догоре", каза шофьор.

"Повечето бензиностанции предлагат отстъпки", сподели друг шофьор.

На фона на увеличението в момента, ЕС цели постигане на икономика без вредни емисии в следващите три десетилетия, а промените трябва да влязат в сила от 2023 година. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК