Съвсем скоро България въвежда задължителен "зелен сертификат"?

В много европейски страни Ковид пропуските се използват като вход за обществени места още в началото на лятото

12.10.2021 | 12:28 Редактор: Жаклина Иванова
Съвсем скоро България въвежда задължителен

Расте броят на починалите от Ковид-19. Но противно на здравата логика, България е последна по броя на ваксинациите в ЕС. Правителството сега иска да въведе "зеления сертификат" като задължителен. Но ще стане ли това?

Печална тенденция прави впечатление в четвъртата вълна на коронавируса, която бавно, но сигурно продължава да набира сила.

От една страна, всички показатели, свързани с болестта, неотклонно растат. Преди малко повече от месец приблизително двойно нараснаха и дневният брой на новозаразените, делът на положителните тестове и дневният брой на починалите. По този показател страната продължава твърдо да държи първото място в ЕС.

От друга страна, обратно на здравата логика (повече заболели – повече желаещи да се ваксинират) среднодневният брой на поставяните дози ваксина неотклонно намалява: от 12 000 преди месец, на около 7 000 днес. България продължава твърдо да държи последното място по броя на ваксинациите в ЕС с голяма преднина пред останалите, пише DW.

На този мрачен фон властите най-после демонстрират някаква активност. Най-напред, за да поощрят ваксинацията, започнаха томбола с предметни награди – 102 смарт часовника. Тези дни пък изненадващо промениха досегашната си позиция и обявиха, че (може би от 1 ноември?) "зеленият сертификат" за ваксинирани и преболедували или отрицателният тест може да станат задължителни за влизане в заведения, хотели, фитнеси, театри, кина и други обществени места. Персоналът на тези места пък ще трябва да е 100% имунизиран.

Тези намерения са много закъснели. По света материалните стимули за поощряване на ваксинирането бяха на мода още през пролетта, при това бяха доста по-широко и ударно използвани и доста по-щедри.

В много европейски страни пък "зелените сертификати" се използваха като вход за обществени места още в началото на лятото. Оттогава досега тези страни надхвърлиха 70, а някои и 80% ваксинационно покритие и вече започнаха да забравят за пандемията. У нас този процент е още под 20.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК