Кунчев: Започват проверки срещу фалшивите сертификати за ваксиниране

"Неприемливо висок брой хоспирализирани и починали, мерките не се спазват", алармира той

30.09.2021 | 12:42 Редактор: Искра Ангелова

Въпреки увеличаването на броя на заразените с коронавирусната инфекция, все още не е наложително въвеждането на нов "локдаун". Това заяви пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

"В някои области броят на болните е по-висок и ще се обсъди възможността за въвеждане на локални мерки", добави той.

"Неприемливо висок е броят на приетите в болница и на починалите", подчерта Кунчев. А по думите му събирането на децата в училище не е основната причина за нарастване на броя на заразените. 

"Подобна е ситуацията с нарастването на броя на болните и в съседни на България държави. Мерките не се спазват и това ще доведе до повишаване на стойностите", подчерта главният държавен здравен инспектор.

По темата за починалите ваксинирани Кунчев коментира, че изобщо не може да се говори за ваксинален пробив. 

"Обикновено това са хора в доста напреднала възраст и с придружаващи заболявания, при които всяка инфекция би могла да доведе до евентуална смърт. Има сигнали за съмнения за фалшиви сертификати за ваксиниране, които ще бъдат проверявани, въпреки че е трудно за доказване. Третата доза ваксина не е особено необходима за здрави хора, на средна възраст", добави той.

"Няколко десетки сигнала за фалшиви сертификати за ваксиниране са подадени към прокуратурата", каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК