"Vera Su" вече се води потънал – цялото машинно отделение е наводнено

Част от люковете при вдигането на вълните са били оставени отворени

11.10.2021 | 20:20 Редактор: Здравко Черкезов

"Vera Su" е потънал, а цялото машинно отделение е наводнено. Това установили двамата водолази, които този следобед се качиха на кораба. 

Част от люковете, които са се озовали на нивото на водата при вдигането на вълните, са били оставени отворени, научи Bulgaria ON AIR от свои източници, 

Изяснява се дали е имало умисъл е това действие. Оттук насетне корабът е неспасяем и се води потънал. Товарният отдел не е бил проверен, тъй като пътят към него също е бил наводнен. 

Плавателният съд е заседнал стабилно в скалите и не може да потъне повече. Властите изчакват преди да почнат разтоварването на товара, тъй като, ако люковете бъдат отворени, не се знае дали ще може да бъдат повторно затворени. 

Водолазите не са успели да свалят и документите, които прокуратурата желае, за да продължи разследването. Експертите уточняват, че корабът в момента е в стабилно заседнало състояние, което не му позволява да се пречупи.

"Не очакваме друга промяна, освен вълните да го заливат. Повече от това той не може да потъне. Много трудна ще бъде операцията по разтоварване на плавателния съд", посочи директорът на Морска администрация капитан Венцислав Иванов..

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК