Екипажът на "Vera Su" инсценирал техническа повреда след гафа със заспалия моряк?

Разследващите от НСлС изразиха съмнения за манипулации

11.10.2021 | 18:44 Редактор: Здравко Черкезов

Дежурният моряк е заспал 15 минути преди "Vera Su" да заседне в скалите край Камен бряг. Разследващите не изключват и версията екипажът да е извършил манипулации в опит да снеме отговорността от себе си. 

Днес следобед водолази се качиха на кораба за оглед. Междувременно президентът Румен Радев атакува остро ГЕРБ за липсата на нормативна база, подготвен персонал и техника за действие в подобни кризисни ситуации.

Според разследващите, действията на екипажа на "Vera Su" подсказвали нередности. За това следователите съдят от липсата на реакция към повикванията на българските власти. 

"Според досега събраните доказателства, става въпрос за заспиване на вахтения за 15-20 минути. Което е довело и до засядането на самия кораб. Преди брега корабът е трябвало да завие наляво, той обаче е продължил направо", обяви следователят към НСлС Иво Ангелов.

Проверяват се и действията на българските власти.

"Изясняваме дали действията на Морска администрация са били достатъчно адекватни. Работи се по няколко версии", допълни следователят. 

22 дни след като кораба заседна, а екипажът беше евакуиран, разследващите изразиха съмнения за манипулации. 

"Една от версиите, винаги когато има засядане на кораб, е техническа повреда. Много често се случва самият екипаж да инсценира такава техническа повреда, за да снеме отговорността от себе си", смята Ангелов. 

А според президента, продължаващата повече от 20 дни криза е овладяна от служебния кабинет, а за липсата на адекватни и своевременни действия обвини предишните управляващи. 

"Картината на кораба "Vera Su" е точното олицетворение на този порочен, разсипнически модел на управление до момента. Видяхте какво се случи. Всички органи, изграждани от предишното управление с хора, назначени от тях, не бяха подготвени. Нито имаше хора, нито имаше техника, нито нормативна или законодателна готовност", посочи Радев.

От Министерството на околната среда и водите не са отчели замърсяване на водата с тежки метали, а пробите от товара потвърждават, че бялата субстанция е чист карбамид – основна съставка на азотния тор.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК