Имотите във Варна ще продължат да поскъпват, причините за това са няколко

"Доходите изостават от цените, което ще окаже влияние на пазара", каза изп. директор на "Явор" АД Мирослав Манолов

12.10.2021 | 10:00 Редактор: Тодор Петров

Спирането на срочните депозити и фактът, че все повече банки обмислят въвеждането на допълнителни такси за съхраняване на суми, повлияха на имотния пазар у нас.

Липсата на доходност в банките кара хората да търсят други възможности да си защитят парите. Една от най-добрите защити е влагането на средства в недвижими имоти. На това мнение е изпълнителният директор на инвестиционна компания "Явор" АД Мирослав Манолов, който говори специално за предаването "Money.bg".

Той посочи, че хората трябва да си вложат парите някъде, тъй като в противен случай ги губят.

"Имаш 100 хил. евро, след 5 години ще са 90 хил. По-добре да си купиш нещо, което след 5 год. ще струва 110 хил. евро. Трябва да мислим един ход напред в тази глобална криза, която създава несигурност в хората. Всеки търси пристан, където по някакъв начин да защити своите спестявания", коментира Манолов.

Инвестиционна компания "Явор" АД инвестира предимно в имоти в морската ни столица Варна. Мирослав Манолов е на мнение, че за 100 хил. евро у нас може да си купиш прекрасно жилище на прекрасно място. Цените във Варна са поне 5 пъти по-ниски от тези в Единбург и поне 2-3 пъти по-ниски от други европейски градове, стана ясно от думите му.

Манолов изтъкна качеството на климата във Варна, който според него е сред най-добрите в Европа. Той подчерта, че цените на имотите във Варна ще вървят нагоре. А пандемията е повлияла на продавачите на имоти дотолкова, че вече са склонни на отстъпки при получаването на исканите от тях пари за имота. Предпочитат да получат по-малко пари, но да вземат сумата веднага.

Манолов отбеляза за зрителите на Bulgaria ON AIR, че заради пандемията и по-дългото задържане вкъщи, хората вече отдават по-голямо значение на изложението, големината на жилищата и комфорта.

"Хората вече не търсят апартаменти, а търсят домове, където да могат да прекарват повече време от денонощието", убеден е изпълнителният директор на "Явор" АД.

Infinity Green е най-новият проект на строително-инвестиционната компания. В него е вложен целият опит на компанията, натрупан по време на построяването на 20 сгради. Infinity Green се намира в най-добрия квартал за живеене във Варна - "Чайка". Най-специфичното за проекта е неговата фасада, която е изцяло от естествен камък. Целта на компанията е да създаде дълговечна фасада.

На въпрос как поскъпването на строителните материали се отразява на инвеститорите, Мирослав Манолов отговори:

Сложно се отразява, поскъпнаха с 50%. Проблемът е, че вече ги няма, не само, че поскъпват. Това води до забавяне на самия процес. Съответно цените на недвижимите имоти поскъпват, ние също сме си повишили цените. Доходите изостават от цените, което ще окаже влияние на пазара на недвижими имоти.

В дългосрочен план той прогнозира, че цените на имотите във Варна ще продължат да се покачват. Манолов предположи, че след около година ще има успокоение на пазара и нормализиране на цените, след което отново ще скочат.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
vellii
преди 1 година
Защо този човек се смее на сериозни въпроси. Цените ще се вдигат,доходите изостават,той хи-хи. Няма хора за работа,ха-ха! Много сериозен незрял човек. Сигнализирай за неуместен коментар