Сделките с имоти в големите градове у нас остават активни, цените са същите

Купувачите вземат бързо решение за сключване на сделка

05.10.2021 | 17:00 Редактор: Жаклина Иванова
Сделките с имоти в големите градове у нас остават активни, цените са същите

Сделките с имоти в големите градове у нас остават активни и през третото тримесечие на тази година, но при цените през последните два месеца се наблюдава задържане, показват наблюдения на агенцията за недвижими имоти "Имотека".

Компанията отчита ръст на сделките през третото тримесечие с 20% на годишна база. Продават се включително застояли от пет до десет години имоти на пазара, които навремето си са били на твърде висока цена, а сега тя отговаря на реалната за пазара, посочи изпълнителният директор на "Имотека" Люба Атанасова.

Купувачите вземат бързо, в рамките на един месец, решение за сключване на сделка, а отстъпки от цената почти не се правят.

"Те се тревожат от растящата инфлация и негативните прогнози за предстоящата зима и предпочитат да се застраховат", уточни Атанасова.

Започналата от началото на пандемията тенденция на засилен интерес към къщите около големите градове се запазва, като най-активен е пазарът на къщи около Пловдив. Там сделките с подобни имоти съставляват 12% от общия обем. В София сделките с къщи запазват дела си от около 4% от началото на пандемията, а във Варна той достига 8% и леко се повишава през последните месеци заради летния сезон, когато традиционно интересът към къщите е по-голям, отбеляза Атанасова.

Силно търсене на парцели

Нова тенденция през последно време е засилването на интереса към парцелите за строителство на къщи в периферията на големите градове при това не от инвеститори, а от купувачи, които искат сами да си построят дом. Причината е, че не всички вече построени къщи отговарят на изискванията на днешните купувачи, освен това сегментът е слабо застъпен на пазара заради липсата на интерес към къщи през годините.

"В този сегмент има нови проекти, но броят им все още не може да достигне нивата на клиентското търсене", обясни изпълнителният директор на "Имотека".

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК