До 600 лв. скача мизата за фалшив Ковид сертификат

Лични лекари трудно се навивали на молбите на собствени пациенти

09.10.2021 | 06:30 Редактор: Елеонора Танева
До 600 лв. скача мизата за фалшив Ковид сертификат

Срещу 300 до 600 лева в България се търгува фалшив сертификат за ваксинация срещу Ковид-19. В държавата с най-малко ваксинирани и впечатляващ брой смъртни случаи се говори за този проблем от поне три месеца, а има сигнали за български фалшификати и от други държави - например от съседна Гърция.

Тези измами компрометират не само слабата ваксинационна кампания, но и статистиката за броя ваксинирани, по който България продължава да е последна в ЕС, пише DW. 

Пред медията общопрактикуващ лекар от София, пожелал анонимност, обясни технологията: 

"Поръчват се определен брой ваксини и се викат записаните за ваксинация, в това число и тези, които желаят да получат документ, но не и да се ваксинират. Поръчаните за тях ваксини се унищожават, а след това уж ваксинираните се вписват в електронната система", коментира медикът.

И уточнява, че данните въвежда лекарят, който е поставил ваксините, с електронен подпис. Тоест, ако се разкрие някой сертификат като фалшив, по електронния подпис може да се разбере кой го е издал - но едва ли е възможно да се случи", добавя лекарят.

Според него колегите му, които се занимават с такива измами, са много малко. По негови наблюдения в повечето случаи лекари прилагат схемата при пациенти, които не са техни.

Мария Шаркова, адвокат по медицинско право, коментира пред DW, че подобни случаи са трудни за доказване, тъй като и двете страни нямат интерес да си признаят за измамата. 

Адвокат Шаркова уточни, че дори и да може да се използва някаква експертиза, доказателството, че човек няма антитела, не води 100% до извода, че човекът не е ваксиниран, тъй официално има доказан процент ваксинирани, които нямат антитела.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК