Кацаров: Сигналите за фалшиви сертификати отиват в прокуратурата

В 23 области в страната са разкрити Ковид зони за преглед на пациенти

01.10.2021 | 13:51 Редактор: Елеонора Танева

В 23 области в страната са разкрити Ковид зони към 30 септември. В тях пациентите могат да бъдат прегледани, да им се направят лабораторни изследвания, рентгенови снимки. Също така на място ще им бъдат предписани лекарства за домашно лечение, информират от Министерството на здравеопазването.

Междувременно здравният министър Стойчо Кацаров съобщи, че е разпоредил всички сигнали за искане или предлагане на фалшиви сертификати да се препращат незабавно към прокуратурата. 

"Инструктирал съм, когато пристигне такъв сигнал, да се предава в прокуратурата. Това е много грубо нарушение на противоепидемичните мерки, този човек представлява потенциална опасност не само за себе си, но и за околните", подчерта Кацаров.

Няма общопрактикуващ лекар, при който да не е отишъл човек, желаещ фалшив сертификат за ваксинация, потвърди председателят на софийските общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов. Според него наближава краят на времето, в което ще се ваксинираме доброволно.

"Следващото, което ще се случи, което е най-тревожното, ще бъде да обградят Републиката с телена мрежа понеже не спазваме мерките, не се ваксинираме и имаме голям процент фалшиви сертификати. Ще ни наложат мерките отвън, ще ни изолират", предупреди д-р Миндов.

А за да стимулира ваксинационния процес в страната от здравното министерство обявиха нова кампания. Една от тях - изпращане на SMS до хората, с което потребителите да се насърчат да се имунизират срещу Ковид-19. А другата - томбола с награда смарт часовник.

"По статистика ние се стремим към тези 30%, които все още се колебаят и трябва да се ваксинират", посочи заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов.

Томболата за ваксинирани ще продължи до края на октомври.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК