МЗ обясни за нежеланите реакции след третата доза от иРНК ваксините

Те не се различават от реакциите след поставянето на първата и втората игла

01.10.2021 | 12:41 Редактор: Тодор Петров
МЗ обясни за нежеланите реакции след третата доза от иРНК ваксините

Реакциите след поставянето на трета доза от иРНК ваксина срещу коронавируса не се различават от реакциите след поставянето на първа и втора ваксинална доза. Това обявиха от Министерството на здравеопазването.

През август Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) измени разрешенията за спешна употреба за ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna срещу Ковид-19, за да разреши прилагането на допълнителна доза. Тя се прилага при лица със завършен ваксинационен курс с умерени до тежки имунокомпрометирани състояния.

На 22 септември FDA разреши допълнителна доза от ваксината на Pfizer/BioNTech 6 месеца след завършване на първичната имунизация сред лица на възраст на и над 65 години, изложени на висок риск от тежък Ковид-19, или чиято професионална работа ги поставя във висок риск от заразяване с Ковид-19.

Резултатите от клиничното изпитване, проведено от Pfizer/BioNTech, включващо 306 лица на възраст 18-55 години, показват, че нежеланите реакции след получаване на трета доза, приложена 5-8 месеца след завършване на 2-дозова ваксинация с иРНК, са подобни на съобщените след получаване на доза 2. Тези реакции включват лека до умерена болка на място на инжектиране (локална реакция) и системни реакции, като повишаване на телесната температура и временно общо неразположение.

В САЩ функционира платформата v-safe - доброволна, базирана на смартфон система, в която потребителите въвеждат информация за нежеланите реакции след ваксинацията срещу Ковид-19.

В периода 12 август – 19 септември т. г. общо 22 191 души, регистрирани във v-safe, са съобщили, че са получили допълнителна доза ваксина срещу Ковид-19. От тях 97,6% са с първична ваксинация с 2 дози иРНК, последвана от трета доза от същата ваксина. Сред тези, които са попълнили информация за здравословното си състояние за всичките 3 дози (общо 12,591 души, или 58,1% от всички), 79,4% и 74,1% съобщават съответно за локални или системни реакции след доза 3, в сравнение със 77,6% и 76,5%, които съобщават за местни или системни реакции след доза 2.

Тези данни показват, че след поставяне на допълнителна доза иРНК ваксина не се наблюдават нови неочаквани нежелани реакции.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК