Солена глоба в Гърция за фалшив Ковид сертификат

Скок на заразените деца налага строги мерки преди началото на учебната година

07.09.2021 | 17:34 Редактор: Искра Ангелова
Солена глоба в Гърция за фалшив Ковид сертификат

Депутатите в Гърция обсъждат законови промени с високи глоби за фалшифициране на удостоверения за ваксиниране. Скок на заразените с Ковид-19 деца налага строги мерки преди началото на учебната година.

По пет хиляди евро глоба за фалшив сертификат за ваксиниране, обсъждат днес депутатите в Атина. Наредбата ще се гласува до края на деня. Предложението беше внесено по спешност от здравния министър Тансис Плеврис след разкрития за издадени хиляди сертификати на неваксинирани лица.

След като здравните работници без ваксина бяха отстранени, в много болници започна недостиг на специалисти. Здравното министерство вече допуска връщане на работа и след първа доза от ваксината.

В същото време се увеличават строгите мерки от Министерството на образованието дни преди началото на учебната година. Лекари от болниците съобщават, че рязко са се увеличили случаите на заразени деца в последния месец. От следващата седмица властите активизират кампанията по имунизация с мобилни екипи пред учебните заведения. Обучението тази година ще е само присъствено, заяви категорично министърът на образованието Карамеос. Ще има обаче задължителни тестове за учениците, информира БНР.

Студентите имат право да присъстват на лекции само срещу сертификат за ваксина или документ за преболедуване на вируса.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК