ВАП пита МЗ за големия брой заразени деца с Ковид-19, тестването им, фалшивите сертификати

Магистратите се интересуват защо има висока смъртност от коронавирус у нас

08.10.2021 | 15:32 Редактор: Елеонора Танева
ВАП пита МЗ за големия брой заразени деца с Ковид-19, тестването им, фалшивите сертификати

Във връзка със значителното увеличаване заболеваемостта от Ковид-19 във възрастовата група 0-19 години, Върховна административна прокуратура изиска информация от служебния министър на здравеопазването има ли разписани правила за прием на деца с коронавирусна инфекция в болници и регламентирано ли е прилагането на щадящи тестове в детски колективи. 

ВАП предлага на служебния здравен министър да прецени и предприеме действия за организацията и ефективността на контрола на изпълнението на противоепидемичните мерки.

ВАП поиска от служебния здравен министър и информация налице ли е заповед за контрол на ваксинационния процес - какво гласи тя и дали се изпълнява. Изискана е и информация за констатирани нарушения и мерки за отстраняването им, както и за "издаване" на сертификати, без да е извършена ваксинация. 

Прокуратурата са интересува има ли акт за проверка на лица с ваксинационен сертификат (дали имат реално поставени ваксини) и как се регламентира това. 

ВАП пита и за причините за високата смъртност от Ковид-19 у нас и търсят ли се възможности за промяна на тази тенденция, а така също и дали са регламентирани медицински практики за лечение и прием в болници. 

Министерство на здравеопазването следва да изпрати информация до ВАП в кратък срок.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК