Спешни медици в Бургаско: Адът с Ковид-19 е тотален, няма легла и персонал

В болницата в Поморие откриха триажен център

07.10.2021 | 14:06 Редактор: Тодор Петров

Община Карнобат е вече в тъмночервената зона, а в болницата в Поморие днес откриха триажен център. В Ковид отделението там продължава да не достига персонал.

Случаите на Ковид в област Бургас продължават да растат. Официално властите твърдят, че в отделенията има свободни легла. Не на такова мнение са спешните медици, защото една от линейките е обикаляла в цялата област, за да се намери свободно легло за пациент. -

"Адът е тотален! Много случаи, разкарват се от триаж, връщат ги. Ей сега втори път се връщам от един Ковид, който е минал през триажа в Окръжна болница, приеха я жената за втори път. Вчера са я разкарвали два или три пъти", разказа фелдшерът към ЦСМП Наталия Цанова.

Ковид отделението в болницата в Поморие обслужва и жителите на Несебър и Руен. В началото на поредната Ковид вълна управителят поиска допълнителен персонал, но така и не бяха командировани медици. 

Д-р Руслан Шейков е минал визитация по другите отделения и идва за поредно дежурство в Ковид отделението. От 15 легла са свободни само три. 

"Трябва ни още един лекар, който се надяваме, че ще дойде на 10 ноември. И са ни необходими още три сестри и трима санитари. Това е пресоналът, който ни трябва за покриване на минималните изисквания", сподели завеждащият Ковид отделението в МБАЛ Поморие.

Към болницата вече работи триажен център. Така ще се намалят опашките пред личните лекари в медицинския център. 

"Пристигат в отделението, застават в чакалня и амбулатория, вземат се проби за Ковид. Ако е болен пациентът, продължаваме тази схема - пълна кръвна картина, рентгеново изследване и терапия. За жалост терапията, която ние предлагаме, ще бъде платена от пациента, защото не сме медицински център", обясни управителят на МБАЛ Поморие д-р Кирил Хинов.

"Жалкото в цялата тази ситуация е, че Здравната каса не финансира изграждането на този триажен център и община Поморие финансира сама изграждането. Не може НЗОК и здравният министър да твърдят, че всичко наред и в същото време да казват, че не финансират тази дейност и този триажен център", настоя кметът на община Поморие Иван Алексиев. 

Триажният център ще бъде обслужван отново от медици от Ковид отделението, тъй като персоналът от медицинския център е отказал да дава дежурства. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Иван
преди 2 години
е не се ваксинират, затова *** ! Сигнализирай за неуместен коментар