Ще тестват българските ученици за Ковид-19 с близалки?

МЗ се насочи към щадящите тестове след недоволството на родителите

07.10.2021 | 12:48 Редактор: Елеонора Танева
Ще тестват българските ученици за Ковид-19 с близалки?

Министерството на здравеопазването ще пусне поръчка за закупуването на щадящи антигенни Ковид тестове за децата в училищата.

Безплатният скрининг на учениците ще започне до десетина дни, пише "Монитор", като се позовава на свои източници в МЗ. Предвижда са той да се прави от медицинските сестри в училищата и ще е от типа на близалките.

Препоръката за скрининг на децата в училищата бе включена в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата. За да бъдат изследвани поне веднъж седмично децата трябва да има съгласие на 90% от родителите. 

Голяма част от настойниците обаче не бяха съгласни учениците да се тестват със стандартните Ковид тестове, с които се бърка прекалено навътре в носа. Затова и се наложило поръчката на по-щадящите близалки, които доскоро не бяха одобрени за прилагане. 

След като близалките бъдат доставени у нас, те ще бъдат разпределени по РЗИ-та и впоследствие към училищата. Едва тогава реално ще бъде възможно безплатното изследване на децата в училищата за коронавирус с щадящ тест. От МЗ уверявали, че ще бъде осигурено нужното количество тестове.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
3 rate up comment rate down comment 1
К.Д.
преди 2 години
Нямам желание детето ми да бъде подлагано на никакви експерименти! Децата НЕ са опитни зайчета. Доста българи престанаха да гледат екраните Ви. Замислете се защо! Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 1
sabTnam17
преди 2 години
Не желая да тестват децата ми! Никой не знае какво има по тези близалки! Не, на ковид фашизма! Сигнализирай за неуместен коментар