Проф. Витанов: Починалите от Ковид-19 тази година са до 17 пъти повече от миналата

Само през първите 5 дни на октомври почти сме достигнали броя починалия за същия месец на 2020 г.

06.10.2021 | 19:02 Редактор: Георги Донков

Продължава да нараства броят на новозаразените с Ковид-19. За пореден ден бяха отчетени и над 100 починали. Според изчисленията на математика проф. Николай Витанов броят починалите от Ковид-19 през март тази година са 17 пъти повече от същия период за миналата, а за септември - близо 10 пъти. 

"И сега черешката на тортата. Октомври месец миналата година - 441 починали за месец. А само за първите 5 дни на този месец те са 438, само 3-ма по-малко. А до края на октомври има още много време", каза проф. Витанов.

Причината за лошата статистика е ниският процент ваксинирани и новият Делта вариант на вируса, който е много по-заразен.  

"И когато има повече заразени, съответно се заразяват и повече хора, които са чувствителни или рискови. Хора с наднормено тегло, хора в по-напреднала възраст, хора с хронични заболявания,  когато повече такива се заразяват, естествено е част от тези хора да бъдат в неблагоприятно състояние и някой от тях да загинат", каза пулмулогът д-р Александър Симидчиев. 

Новите варианти са до 70% по-заразни от предишните и се доближават до високозаразни заболявания като морбили и варицела. За разлика от миналите вълни обаче, се очаква  този път здравната ни система да издържи.

"Тази вълна имаше два пика. Сега оздравяват тези, които се разболяха при предишния пик през септември месец. Поради това много хора излизат от обхвата на заразата и от обхвата на здравната система. Повечко влизат, но и доста излизат. Натоварването расте, но постепенно, което е добре", смята проф. Витанов.

А високата смъртност от Кковид-19 вкара в задочен спор и политиците. От Любляна вчера Бойко Борисов отново разкритикува действията на служебния кабинет в здравната криза. 

"Днес 178 човека се пренесоха в по-добър свят от този на Румен Радев и на този провал, наречен Кацаров. За тези хора 178 души е нищо. В България всеки ден деца почиват. Никакви мерки, никакви реакции. Под 20% ваксинация", каза в Словения лидерът на ГЕРБ.

Реакцията и на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов не закъсня. 

"Значи, за Бойко Борисов това не са 178 човешки трагедии. Трагедии за семействата, близките и приятелите на починалите. За Бойко Борисов горките хора са се пренесли в един по-добър свят, защото тук те са теглили зловещото тегло на Румен Радев. Добре, бе хора - какъв човек трябва да си, за да кажеш нещо подобно?! Как ви звучи на вас всичко това? Да говориш така добро ли е, лошо ли е, политическо ли е, правилно ли е, приемливо ли е, неприемливо ли е, нормално ли е, ненормално ли е, човешко ли е?", изрази позицията си в социалните мрежи Трифонов.

Ако мерките се спазват, се очаква през ноември ситуацията с разпространението на заразата да се подобри.

Вижте още в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
иванчо
преди 2 години
Лъжи, лъжи, лъжи ............От 'откриването'/диагностиката на вируса, през ваксините срещу него, до лекуването .... всичко 'утвърдено' е лъжа.Отворете си очите, сега, повече от всякога убиват хора, 'лекувайки' ги ....Да откриваш ковирус с PCR тест е като да търсиш откраднат автомобил само по цвета; а да вярваш, че въпросният вирус води до пневмонии и прочие, е като да вярваш, че пърхутът води до мигрена .... Не съм против официалната медицина, но не приемам нейната брутална меркантилност ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
целесъобразности
преди 2 години
Основният проблем е, че никой не желае да предприеме необходимите и разписани в протоколите противоепедемични мерки! Министърът на образованието се е заинатил учениците да учат присъствено, което води до лавинообразно нарастване на заболеваемостта. Министърът на здравеопазването няма кураж да приложи мерките от собствените си протоколи! Вече навлизаме в тъмно-червената зона! В Германия, например, при такава заболеваемост всичко щеше да е затворено! Сигнализирай за неуместен коментар