Боледуването от Ковид-19 води и до неврологични усложнения

Симптоми на заболяването могат да бъдат главоболие, замаяност, загуба на вкус и мирис, умора и болка по мускулите

06.10.2021 | 14:41 Редактор: Теодора Патронова
Боледуването от Ковид-19 води и до неврологични усложнения

Клиничното протичане на Ковид-19 може да варира от асимптомна инфекция до тежко, животозастрашаващ състояние. Въпреки че първоначалният синдромокомплекс се свързваше предимно с белодробни и сърдечносъдови прояви, към днешна дата се отчита нарастване броя на случаите на съвместното представяне с неспецифични неврологични симптоми, включващи главоболие, замаяност, загуба на вкус и мирис, умора и болка по мускулите.

Тези симптоми засягат над 80% от всички хоспитализирани пациенти.

Преболедуването се съпътства и от редица неврологични усложнения, а в някои случаи неврологичната находка може да предшества типичната симптоматика с развитие на температура, кашлица и диспнея.

Тежката пневмония или синдромът на остър респираторен дистрес, развиващи се в хода на Ковид-19, водят до хипоксия – ниско ниво на кислородно насищане с последващ мозъчен оток и невронална дегенерация.

Тежката имуносупресия при пациенти в критично състояние може да доведе до неконтролирано вирусно разпространение и увреждане на тъкани и органи, включително централната нервна система.

SARS-CoV-2 може да стане причина за инсулт чрез различни механизми – инвазия в съдовата стена, която провокира прекомерна съсирваемост на кръвта, както и дестабилизация на съществуваща атероматозна плака. Тромбопрофилактика трябва да се има предвид при всички пациенти с COVID-19 в отделенията за интензивно лечение – поради повишеното тромбообразуване и обездвижване при тези болни.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Лечението може и за води с тия химии... Сигнализирай за неуместен коментар