1/4 от компаниите ще увеличат работната сила, 6% от бизнеса прогнозира съкращения

От БКЗ предупреждават, че гладът за кадри ще продължи да бъде основен проблем

05.10.2021 | 10:56 Редактор: Теодора Патронова
1/4 от компаниите ще увеличат работната сила, 6% от бизнеса прогнозира съкращения

Първото национално изследване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ), което включва 826 работодатели от пет региона и дванадесет индустриални сектора в страната, показва, че близо една четвърт от компаниите планират да увеличат работната сила през следващите шест месеца.

В същото време 6% от бизнеса прогнозира съкращения, 45% ще запази числеността на служителите си, а 26% от организациите не са сигурни относно плановете си за наемане. Така нетният коефициент на заетостта на БКЗ, получен от разликата между работодателите, които планират да намалят работната сила, и тези, които прогнозират да я увеличат, е +17% за периода октомври 2021 г.–март 2022 г.

"Резултатите от изследването ни отразяват, от една страна, икономическата и политическа несигурност, пред която е изправен българският бизнес и, от друга, задълбочаващият се проблем с недостига на кадри. Вече не говорим просто за работни места, а за цялостното им преформатиране и индивидуализиране, за да може работодателите да привлекат и задържат нужните им служители особено в секторите, които понесоха най-големите негативи на пандемията", коментира председателят на конфедерацията Надя Василева.

Най-оптимистични планове за наемане на нови служители споделят работодателите от секторите „Информационни технологии”, „Производство” и „Аутсорсинг” (съответно +49%, +34% и +31%), докато секторите „Хотелиерство и ресторантьорство” (-7%), „Селско, горско и рибно стопанство” (-2%) и „Добивна промишленост” (-1%) ще предложат най-малко възможности за работа през следващата половин година.

Изследването на коефициента на заетостта на БКЗ също показва, че в периода октомври 2021 г. – март 2022 г. работодателите в четири от петте региона планират да наемат нови служители. Кандидатите за работа могат да очакват най-много кариерни възможности в София, където коефициентът на заетостта е +69%, Пловдив (+18%) и Варна (+8%).

Работодателите от бургаския регион имат умерени планове за наемане на служители с коефициент на заетостта от +5%, докато Русе е единственият регион, в който заетостта няма да расте (-4%) до края на март следващата година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК