Агенцията по заетостта отчете рекордно ниски нива на безработицата

Търсят се квалифицирани кадри с широк спектър от умения

21.07.2021 | 20:05 Редактор: Тодор Петров

Рекордно ниски нива на безработицата за месец юни отчитат от Агенцията по заетостта. С около 38% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. На какво се дължи спадът и в кои сфери търсенето е най-сериозно?

Венцислав търси работа като охранител от две години. През изминалия месец е получил предложение от две охранителни фирми, но все още не е решил къде ще започне.

"Все пак зависи от квалификацията. Аз съм работил охранител, но заради епидемията вече ме съкратиха и бях една година на платена борса", споделя той.

Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост, следват хотелиерство и ресторантьорство, търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети, административните и спомагателните дейности, държавното управление и строителство. Работодателите търсят квалифицирани кадри с широк спектър от умения. 

"Хора на средна възраст над 35 г., между 35 и 50 г., с качества и развити умения през годините, а не замразени някъде на нивото на висшето образование. Те стават все по-претенциозни при намирането на работа, не бързат", коментира Росица Великова - управител на агенция за подбор на кадри. 

Младите специалисти предпочитат да работят в нишата, за която са квалифицирани и не приемат предложения за дейности в друг бранш. Според специалистите, понижената безработица се дължи на факта, че много квалифицирани кадри, които преди пандемията са работили в чужбина, вече търсят възможност за реализация у дома. 

От своя страна Агенцията по заетостта за последните месеци предлага гъвкави програми както за придобиване на допълнителни умения, така и за реализация на пазара на труда.

"Младежката безработица също намалява чувствително. Свързвам това със сезонната заетост. Благодарение на отварянето на ресторантьорството и хотелиерството много хора намериха работа. При нас се наблюдава тенденция как младежи току-що завършващи, буквално на 1 юли дипломирали се, различни специалности в здравеопазването - например рентгенови лаборанти, медицински сестри - веднага си намериха работа", казва още Великова.

През юни над 26 хил. безработни лица са започнали работа. Процентът от 5,2 е иcтopичecĸи нaй-ниcĸaтa cтoйнocт нa peгиcтpиpaнaтa бeзpaбoтицa, oтчeтeнa няĸoгa oт Агенцията по заетостта.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК