Масово служители очакват да ги съкратят, работодатели нямат такива намерения

Компаниите са настроени да запазят хората, с които работят добре

08.09.2021 | 16:13 Редактор: Елеонора Танева
Масово служители очакват да ги съкратят, работодатели нямат такива намерения

В продължаващата пандемия едва 10% от работодателите биха съкратили персонал. Това показват две паралелни проучвания на ManpowerGroup България проведени през август. 

Компаниите вече са насочени да намират и предлагат нови услуги, възможности за своите клиенти, както и нови пазари. Или да трансформират като карат екипа им да върши различни функции, отколкото да съкращават хора и да намаляват възнаграждението. 

"Компаниите са настроени да запазят хората, с които работят добре. Дори да се стига до съкращение на персонал, те обичайно са хора, които не са толкова ефективни в работата. Целта е да се запазят хората, които работят добре", заяви Мария Стоева, мениджър продажби и бизнес развитие в ManpowerGroup България пред bloombergtv.bg. 

Очаквано, най-негативна изглежда картината индустрията за туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, при които вече мерките са в сила. В "здравеопазване и фармация" има притеснения, защото евентуални нови ограничения биха ограничили възможностите за профилактичните прегледи.

Малка част от работодателите биха намалили заплатите. По-голям процент от служителите очакват мерките да повлияят на доходите им, отколкото работодателите имат такива планове. 

Почти половината от служителите са на мнение, че сами трябва да вземат решение дали да работят от офис или от вкъщи. Реално доста малка част от компаниите са готови да остават избора в ръцете на служителите си.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК