България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Натиск за ваксиниране: Какви са правата ни като служители?

Коментар на вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов

17.08.2021 | 07:59 Редактор: Искра Ангелова

Зачестяват сигналите на работници, които са принуждавани от работодателите си да се ваксинират срещу Ковид-19. Какви са правата на служителите и какви действия могат да приемат, ако не искат да се ваксинират, но да упражняват свободно професията си?

Той няма собствени служители, те не са негови. Това са наети от него хора, които са със свободна воля. Нито в закон, нито в морала може да търсим такова право. Подобни прояви са нежелателни. При нас все още не са постъпвали официални сигнали, но в разговори с колеги се чува, че някъде има някакъв проблем. Ако го има - той е заглушен, притъмнен вътре в предприятието и е свързан с групов, или индивидуален натиск от длъжностни лица на работодателя", каза вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов в студиото на "България сутрин".

И подчерта, че служителят трябва категорично да заяви, че не е съгласен да се ваксинира.

"Няма правна норма, на която да се позове длъжностното лице или работодателят. Ваксините са свободен избор. Ние вървим една пътека, която е разположена в плоскостта на интересите. От едната страна търсят мотиви и аргументи да убедят другата страна да промени волята си и да отиде на вариант "ще се ваксинирам, защото", допълни Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите подобно поведение не може да бъде санкционирано, освен морално.

"Опираме до понятието "тормоз" на работното място. А ако се предлага нещо в замяна - излизаме в пазарни отношения. В някои сфери са предприети точно такива стъпки, най-различни бонуси, свързани с отпуск, обезщетение, чрез които да се мотивират хората да се ваксинират. За мен това е приемлив начин, той също води до промяна на поведението на човека. Безспорно е, че ваксината предпазва", подчерта вицепрезидентът на КНСБ.

Според него трябва да се проведе разговор какво е допустимо и по какъв начин да се стимулират хората, да преодолеят страховете си, убежденията си.

"В нашия закон има поредица от норми, която дава възможност на работника и работодателя на базата на взаимна воля да се промени работното място и да се работи от разстояние (хоумс офис). За разлика от налаганото сега от работодателя - принуждаване на служителите да изнесат работните места в домовете си, което е следствие от един текст от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение", добави Чавдар Христов.

Попитан дали работодателят има право да дели служителите си на ваксинирани и неваксинирани, той отговори: "Няма право, но го правят, защото той е обективно. Никъде няма норма, че служителят трябва да уведоми работодателя, че е ваксиниран.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК