Психолог: Близо 67% от негласуващите демонстрират остри невротични реакции

"Травматичното преживяване, което ще трае поколения, има криза на идентичността", каза д-р Пламен Димитров

01.10.2021 | 21:55 Редактор: Искра Ангелова

Мазохисти ли сме насред вълната от кризи?

"За разлика от социолозите, които се опитват да работят със средностатистически показатели, ние винаги знаем, че има спектър от реакции. Човешкото поведение е много по-сложно и много голяма част от причините да се държим по един или друг начин – остават далеч от полезрението на съзнанието. Ние следим нещата и знаем, че България си е в една хронифицирана колективна травма, не криза", каза психологът д-р Пламен Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му това е травма, която има необратими последици.

"Поколенчески трябва да се лекува на всички етажи, не само на политическо ниво. Травмата се трупа с всички тези години, които хората не живеят по начина, по който биха искали и им се обещава. Това разминаване води до дифузия както на отделните личности, така и в отношението. Един много ясен симптом е кризата на доверието. Не само към институции или лидери, усещането, че всеки трябва да се спасява по единично", допълни д-р Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че дълбочината на тази криза се крепи на липсата на доверие в себе си и загубата на усещане.

"Социално-икономически нямаме този напредък, към който се стремяхме. Отлагането му изтощава. Травматичното преживяване, което ще трае поколения, има криза на идентичността. Нямаме политическа стабилност, защото практически политическите структури, които са призвани да представляват, не се припознават в хората, като техни реални представители. Те играят друга игра, която зависи от екзогенни фактори, не толкова от електората", посочи психологът.

д-р Пламен Димитров сподели, че близо 67% от негласуващите демонстрират остри невротични реакции, когато става дума за участие.

"Политическата борба не е място за политически трупове. Тогава хората избягват да участват и да се ангажират. Това е големият проблем на обществото ни. Ние нямаме легитимност на тези хора, устремени към власт. Доверието изтънява и дори се превръща в една генерализация, че нищо добро не ни очаква. Насажда се нещо, което ни води до тази отчужденост", добави той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 2
У правниците кой?
преди 2 години
Кой ще освидетелства управниците / политиците за маниакалната им клептомания алчно и жадност към грабежи ??? Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 3
Незнаен
преди 2 години
Пламен Димитров е от тези най - вече имащи нужда от лекуване. Да разправяш как цял народ трябва да се лекува е шизофрения. Не си пие хапчетата този човек. Сигнализирай за неуместен коментар