Какъв е новият дизайн на мярката "60/40" и какво предвижда?

Срокът за кандидатстване за месеците август и септември ще e до края на октомври

01.10.2021 | 18:52 Редактор: Искра Ангелова

Мярката "60/40" за подпомагане на бизнеса продължава до края на годината. Това решиха социалните партньори на извънредна среща. Тя обаче е променена.

Новият дизайн на мярката "60/40", която беше удължена до края на годината - предвижда компенсация за бизнеса според спада в оборота на фирмите. Като за база отново ще се взема оборотът от 2019 година. А срокът за кандидатстване за месеците август и септември ще e до края на октомври.

"При спад на оборота 30% - интензитетът на подкрепа е 50% върху осигурителния доход, върху който са осигурени съответните работници и служители, и съответно 50% от осигурителните вноски за работодател. При спад с 40% - съответно се запазва дизайнът познат от май месец, тоест 60%", каза служебният социален министър Гълъб Донев.

Социалните партньори подкрепиха и удължаването на мярката "Запази ме +". Тя ще действа до средата на следващата година. По нея могат да кандидатстват служители от бизнеси, затворени с акт на държавата заради епидемията и самоосигуряващи се. 

"Това, което хората трябва да чуят ясно, е, че ако се наложи да излязат в неплатен отпуск, следствие на ограничаване на дейността на компанията, която работят – те трябва да си платят здравните осигуровки. По-сериозни промени по мерките не са възможни, защото за това е необходима нова нотификация от Брюксел, която ще забави плащанията към бизнеса", коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК