Настояват "60/40" да бъде удължена до края на годината, осигурени са 250 млн. лв.

Министър Гълъб Донев: Възрастните хора заслужават достойни и адекватни доходи

01.10.2021 | 12:52 Редактор: Теодора Патронова

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда удължаване на мярката "60/40" от август до края на годината. 250 милиона лева са осигурени през актуализацията на тазгодишния бюджет. Служебното правителство предлага за август да се кандидатства до края на месец октомври. Средномесечно ще се подкрепя запазването на заетостта на 66 хиляди работници.

Срещата продължава повече от два часа и половина. Освен "60/40" се обсъжда и мярката "Запази ме". 

КНСБ настоя 60/40 да се върне към стария си вариант, действал до края на месец май тази година. Средства да получават всички фирми със спад на оборота от 20 и повече процента, като недостигът на средства да се компенсира през предстояща актуализация на бюджета от бъдещият парламент.

Президентът на синдиката Пламен Димитров аргументира настояването с променената през последните два месеца икономическа среда.

"Както фирмите не могат да бъдат подпомогнати за тока през декември, дотогава я ги има, а ги няма половината, които сега са в затруднено положение, така и не можем да превишим мярката по-късно, защото просто тези хора няма да бъдат на работа. И няма да свърши работа. Така че сега трябва да разширим входа, да се върнем към 20% спад на продажби, или като вариант естествено да направим поне, ако запазим двата прага – 20-30%, а не както са в момента 30-40%“, коментира той.

В началото на съвещанието на министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев обърна внимание, че насърчаването на възрастните да са в добро здраве и активни е немислимо без повишаването на доходите и затова усилията им са насочени към това. 

"Предстоящото преизчисляване на пенсиите задава посока на действие на следващото редовно правителство, защото възрастните хора заслужават достойни и адекватни доходи. Ще добавя също, че правителството работи в качеството на услугите в домашна среда, които да подобрят живота и спокойствието на възрастните хора. Вместо декларации и обещания, да помислим за признателност към наши близки възрастни", допълни Донев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК