Увеличението на пенсиите може да забави влизането ни в еврозоната

То ще доведе до ръст на дефицита, посочи Никола Янков от Expat Capital

24.09.2021 | 09:30 Редактор: Здравко Черкезов
Увеличението на пенсиите може да забави влизането ни в еврозоната

Повишаването на пенсиите няма да увеличи инфлацията в България, но ще има дългосрочен негативен ефект върху амбициите на България за влизане в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat Capital, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Докато през последните месеци цените на основните метали и нефта са се понижили, цените на газа и въглищата остават високи. Причина е, че основните потребители – Китай и Индия – са повишили потреблението си. 

"Зелената сделка или политиката за конвертирането на икономиката към възобновяеми източници засега е повече политическо говорене и по-малко икономика", каза Янков.

Янков посочи, че инфлацията в момента е около 3%, като не очаква сериозно повишение. Той прогнозира задържане и дори спад в цените в следващите няколко месеца.

Според него влизането на България в еврозоната е от стратегическо значение, защото ще я постави на масата с големите играчи в Европа.

"Засега България стои извън този кръг. Същевременно Европейският съюз "само си търси повод да не ни допусне". България трябва да е проактивната страна в този процес", категоричен е Янков.

Гледайте целия разговор в BloombergTV.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК