Инфлацията в еврозоната е нараснала до най-високо равнище от десетилетие

Потребителските цени са се увеличили с 3% през август, показват предварителни данни

31.08.2021 | 17:02 Редактор: Юлия Христова
Инфлацията в еврозоната е нараснала до най-високо равнище от десетилетие

Инфлацията в еврозоната се е ускорила до най-високото си равнище от десетилетие през август, поставяйки на изпитание убедеността на икономисти и политици, че ценовият натиск е само временен.

Потребителските цени са се увеличили с 3% през август, показват предварителни данни на европейската статистическа служба Евростат. За последно прагът от 3% е бил преминат през 2012 г. Това е и значително увеличение спрямо юли, когато стойността бе 2,2% - малко над целта на Европейската централна банка за 2% инфлация. Това е и повече от прогнозите на 37 икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Основната инфлация, която елиминира ефектите на волатилните цени на храните и енергията, достига 1,6%, което е и най-високото равнище от 2012 г. насам.

При отделните компоненти енергията записва най-голямо увеличение през август (15,4% спрямо 14,3% през юли), следвана от неенергийните индустриални стоки (2,7% спрямо 0,7% през юли). Чак след това се нареждат храните, алкохолните напитки и цигарите (2% спрямо 1,6% през юли) и накрая са услугите (1,1% спрямо 0,9% през юли).

Най-голямо годишното ускорение при хармонизираните стойности има в Естония и Литва – съответно 5% и 4,9%, а най-малко то е в Малта – 0,3%, и в  Гърция – 1,2%.

Данните са предизвикателство за ЕЦБ, която настоява, че забавянето на доставки на суровини, както и други еднократни фактори оказват ефект върху движението на цените. Възприемайки инфлацията като временно явление, за ръководството на централната банка все още няма нужда от облекчаване на паричната политика – нещо, за което Федералният резерв вече намекна, че му предстои.

„Днешните данни ще поизпотят неколцина, но не дават много доказателства за по-висока структурна инфлация“, коментира Берт Колайн, икономист на ING Bank. „Това няма да тласне ЕЦБ към по-ястребова политика преди септемврийската среща“, смята той.

На този фон и данните от най-големите икономики в блока показват бързо покачване на цените. В понеделник стана ясно, че германската инфлация се ускорява до най-високото си равнище от 2008 г., тласкана нагоре от енергийния сектор и по-високите разходи, предавани към бизнеса.

Цялата статия четете на investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК